Sifo: MP under riksdagsspärren

Publicerad 2017-04-15

Politik. För första gången på 15 år hamnar Miljöpartiet under riksdagsspärren i en Sifo-mätning. I den senaste väljarbarometern får regeringspartiet rekordlåga 3,2 procent.

I Sifo-mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten tappar Miljöpartiet 1,3 procentenheter sedan föregående mätning. Det är en statistiskt säkerställd förändring.

Senast partiet hade ett sämre stöd bland väljarna var i februari 2002. Det svaga stödet i Sifo-mätningen innebär att MP nu har tappat mer än hälften av sina väljare sedan valet 2014.

För och efter dådet

Sifos aprilmätning är till hälften genomförd veckan före terrordådet på Drottninggatan i Stockholm och till hälften veckan efter. Det märks i opinionen, vilket följer kända mönster - i krissituationer sluter väljarna upp bakom regeringen.

– Den sista veckan har de rödgröna dragit ifrån Alliansen. Det är en signifikant skillnad mellan blocken som inte fanns före dådet, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

S+MP+V samlar tillsammans 41,3 procent av väljarna, medan Alliansen M+C+L+KD får 39,6 procent av stödet.

Socialdemokraterna ökade under mätperioden: Från 28 procent före attentatet till 32 procent efter. Sammanlagt hamnar S på 29,9 procent i april, en ökning med 1,2 procentenheter. Samtidigt stärker Vänsterpartiet sitt stöd med 1,1 procentenheter till 8,2 procent.

M backar

Moderaterna får sitt sämsta resultat i en Sifo-mätning sedan 2003, månaden innan Bo Lundgren avgick som partiledare: 17,5 procent (-0,9).

Även Centerpartiet backar något, men ligger fortfarande på hög nivå efter en längre tids uppgång. I april får C 13,8 procent av väljarstödet, en minskning med 0,4 procentenheter. I mätningen noteras det dock att stödet för Centern var signifikant högre veckan före terrordådet än veckan efter.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har kritiserat de andra riksdagspartierna hårt efter terrordådet, men det ger inget drag i opinionen. Partiet ligger kvar på 16,7 procent, precis som i mars.

Efter terrordådet har andelen osäkra väljare ökat, vilket kan tyda på att en större väljarrörelse är på gång.

TT

Följ ämnen i artikeln