Romer i register kan få upprättelse

Publicerad 2016-06-09

Brott. De hamnade i polisens register enbart för att de är romer. Det hävdar Civil Rights Defenders som å åtta vuxnas och tre barns vägnar stämt staten på skadestånd för etnisk diskriminering.

Fredag förmiddag lämnar tre domare i Stockholms tingsrätt besked om hur de ser på saken. Gjorde staten sig skyldig till etnisk diskriminering när Skånepolisen registrerade romer i ett särskilt register?

Fred Taikon är en av dem som målet gäller. Av stämningsansökan framgår att han själv inte har gjort sig skyldig till brott och att han inte heller känner till att släktingar eller bekanta varit inblandade i brottslig verksamhet.

Någon förklaring till varför hans personuppgifter ändå hamnade i polisens så kallade romregister har han aldrig fått. Den enda förklaringen till registreringen tycks vara att han är rom. Om så är fallet är han utsatt för etnisk diskriminering enligt stämningsansökan och han och de tio andra i målet ska då var och en ha 30 000 kronor i skadestånd.

Målet ses som viktigt för många svenska romer.

– Jag skulle säga att det är viktigt för hela det svenska samhället. Ett etniskt register med över fyratusen personer, vuxna och barn, det är ett samhällsproblem, har Fred Taikon sagt till Sydsvenskan.

TT