Undvik saltet i sommarhettan

Publicerad:
Uppdaterad:

Göteborg. Undvik saltet, tro inte att glassen släcker törsten och varva gärna köttgrillande med grönsaker och fisk.

Sommar och sol kanske inte är den största aptitretaren men det gäller att fundera på vad man äter i hettan.

– Drick vanligt vatten, ät kalla svalkande soppor och mycket frukt och skaldjur, tipsar Lena Hulthén, professor i klinisk näringslära vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Det främsta generella rådet till sommar-Svensson är att se upp med saltet, trots sommarvärmen.

Och då handlar det inte om det som finns i havsvattnet utan det vi stoppar i oss mellan baden.

– Vi äter redan dubbelt så mycket salt som vi borde. Så undvik det i värmen, säger Lena Hulthén.

Finns naturligt

Färdigmarinerade grillstycken, fetaost, ansjovis, lufttorkad skinka, grillsåser och chips - alla är de populära ingredienser i sommarköken.

Och alla är de rikliga på salt.

– Man behöver inte ta till den där extra dosen flingsalt som kockarna alltid gör. Det finns naturligt i många livsmedel redan, säger Hulthén som förespråkar mer valfrihet vid matbordet.

– Låt den enskilde avgöra om man vill ha salt eller inte. Förr i tiden användes saltet bland annat till att dölja smaker. Översaltar man känner man inte smakerna nu heller.

Inte läsk

Saltet gör också att törsten ökar - och vatten är den bästa törstsläckaren.

– En del kanske tror att glass är bra mot törst men i stället bidrar det med kalorier och fett. Någon enstaka kan man naturligtvis ta om man tycker det. Men tror man att man fått i sig vätska är det fel, säger Hulthén.

Äldre och spädbarn löper störst risk att bli uttorkade i hettan.

– Där gäller det att föräldrar, anhöriga och vårdpersonal håller koll på att man får i sig tillräckligt med vätska. Ge barnen vatten, inte läsk eller saft. Det ger bara onödig energi.

TT

Publicerad: