Kyckling populäraste vardagsmaten

Publicerad 2016-06-09

Mat. Spagetti och köttfärssås petas från tronen som Sveriges populäraste vardagsrätt enligt en ny undersökning. I stället är det kyckling som hamnar oftast på våra tallrikar.

Det är matreklambyrån Food and friends som för femte året i rad kartlägger svenskarnas matvanor och matbeteenden. Spagetti och köttfärssås har sedan starten stått som segrare bland svenskarnas tio populäraste vardagsrätter men nu har kyckling klivit upp som etta.

De senaste årens köttrend har klingat av. Vegetariskt har för första gången tagit sig in på tio-i-topp-listan, både bland vardags- och helgrätter och hamnar direkt på en åttonde respektive nionde plats.

Fortfarande konsumeras det mycket kött. Men 39 procent av de tillfrågade anger att de kommer att förändra sitt beteende gällande konsumtion av nöt- och griskött till förmån för andra livsmedel. Fem procent säger att de kommer att övergå till enbart vegetarisk kost.

"Detta kan vara en av anledningarna till att även pulled pork, som varit Sveriges trendigaste rätt under två år, i år får se sig besegrad av just vegetariskt", skriver Pontus Dahlström, projektledare på Food and friends, i en kommentar.

Intresset för lokal och/eller närodlad mat ökar också. 20 procent av de tillfrågade anger att detta engagerar och är mycket viktigt.

TT