"Pekar mot ett vansinnesdåd"

Publicerad 2016-12-24

Brott. Mycket tyder på att det misstänkta dubbelmordet i skogarna utanför Hudiksvall i torsdags rör sig om ett rent vansinnesdåd.

Enligt åklagaren finns ingen koppling mellan den 20-årige man som sitter anhållen och de avlidna.

– Det finns ingen rationell förklaring på annat vis, säger han till TT.

Den 20-årige mannen är på sannolika skäl misstänkt för mord på en 62-årig man och en 71-årig kvinna. Mannen greps i samband med att han själv, dagen efter morden, sökte vård för skador som polisen tror uppstod vid mordtillfället. Sedan dess har polisen gått vidare med utredningen och förhörde mannen under gårdagen. Men de har fortfarande inte hittat någon förklaring till brottet eller någon koppling mellan den misstänkte och de avlidna.

Ingen rationell förklaring

Förundersökningsledare och åklagare Christer Sammens tror därför att dådet kan ha haft psykiska orsaker.

– Om det är han som har gjort det pekar mycket åt det hållet. Det rör sig om två människor som bor i ett område på landsbygden och det finns ingen rationell förklaring på annat vis till varför det här skulle ha hänt, säger han.

Hur de misstänkta morden har gått till vill Christer Sammens inte gå in på, förutom att det inte rör sig om skjutvapen.

Den misstänkte mannen är tidigare ostraffad och är hemmahörande i en grannkommun till Hudiksvall. Han ska må bra efter omständigheterna och har gått att förhöra utan problem. Enligt Christer Sammens har mannen tidigare haft kontakt med psykiatrin och menar att det kan vara relevant i fallet.

– Han har varit föremål för vissa åtgärder inom psykiatrin, så mycket kan jag bekräfta. Däremot känner jag inte till att han skulle ha några missbruksproblem.

Mannen nekar helt

Den misstänkte mannen nekar till anklagelserna.

– Han förnekar brott, det här är inga människor han känner och han har aldrig ens varit i den här byn. Han har åkt förbi någon gång på vägen och sett skylten, men inte under den aktuella dagen, säger mannens försvarare Jan Nyman.

– Han är tidigare helt ostraffad och plötsligt blir han misstänkt för dubbelmord. Det har varit ett omtumlande dygn för honom.

Det var klockan 22.18 på torsdagskvällen som polisen larmades till en bostad i ett glesbebyggt område norr om Hudiksvall. Offren hittades svårt skadade och avled kort därpå. Polisen misstänkte att gärningsmannen flydde in i den täta skog som omger huset och inledde ett stort sökpådrag. Vid insatsen hittades bland annat blodspår som fick dem att misstänka att mannen var skadad.

Omgivningen reagerade med bestörtning på det inträffade.

– Vi skulle umgås på julafton, äta och prata lite, men nu blir det inget med det. Det är helt ofattbart att det här har hänt. Det är obehagligt. Man tror att man bor så tryggt i skogen och så händer det här, sade en granne som vill vara anonym till TT i går.

TT