Nyanlända ska bli säkrare i vattnet

Publicerad 2017-06-18

Säkerhet. Nyanlända ska bli tryggare i vattnet, i ett projekt som Svenska Livräddningssällskapet driver.

Asylsökande ska få lära sig om vattensäkerhet på boendena, och simlärare ska utbildas.

– Jag tycker om att hjälpa andra, säger simläraren Shareen Agha, 43.

För nyanlända kan svenska vatten innebära en risk. Många kan inte simma, andra är ovana vid de förhållanden som finns i Sverige. Det vill Svenska Livräddningssällskapet ändra på.

– Vi ska sprida vattensäkerhet på så många asylboenden vi kan. Vi räknar med att nå minst 65 procent. Man ska förstå hur vatten fungerar, säger Camilla Hansen, projektledare.

Under tre år ska 36 nyanlända utbildas till simlärare, och 60 simlärare ska vidareutbildas för att kunna lära nyanlända att simma.

– Vi ska verkligen nå ut i hela landet, inte bara Stockholm och Göteborg, säger hon.

"Viktiga att visa"

En av dem som utbildats till simlärare är Shareen Agha, 43, som bor i Örebro. Hon arbetade som privat simlärare i Irak, men hade ingen formell utbildning. När hon studerade Svenska för invandrare, SFI, blev hon erbjuden en plats i en utbildningsgrupp på omkring 20 personer.

– Vi var en vecka i Värmland första gången, och hade teori och sådant, och en vecka åkte vi till Gotland också, berättar hon.

Under förra året arbetade hon som simlärare och badvakt.

– Min chef säger att det handlar om att visa rent praktiskt hur man gör. "Du behöver inte förklara så mycket, det viktiga är att visa dem", säger hon.

Jenny Cederlind vid Örebro Simallians har bara gott att säga om Shareen.

– Det funkade jättebra, hon var jätteduktig simlärare, säger Jenny Cederlind.

Viktig kunskap

Nu har Shareen Agha tagot en paus för att koncentrera sig på studierna, men hoppas att hon ska kunna ta upp simlärarjobbet nästa år igen. Hon berättar att det finns ett stort behov av utbildning, och att hon får många frågor från personer som vill lära sig simma.

TT: Vad gillar du med att vara simlärare?

– Jag tycker om att hjälpa andra, det är viktigt att kunna simma och kunna livrädda.

TT