Ostindiefararen blir attraktion i Göteborg

Publicerad 2016-12-12

Kultur. Ostindiefararen räddas kvar i Göteborg. Flera aktörter från Göteborgs näringsliv tillsammans med Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen går samman och tryggar framtiden för det uppmärksammade fartyget.

"Ostindiefararen Götheborg är en symbol för staden Göteborgs stora styrka. Därför är det glädjande att vi har hittat en lösning för att skeppet kan finnas kvar" säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Bakom projektet står ett konsortium med Stena, Elof Hansson, NCC och Riksbyggen som säkrar finansieringen tillsammans med tre av Göteborgs största företag, SKF, Volvo Cars och AB Volvo.

Fartyget ska ligga vid Nya Masthuggskajen i stadens hamn och runt skeppet kommer det att byggas ett besökscenter. Tanken är att fartyget ska bli ett nytt besöksmål i Göteborg.

Ostindiefararen byggdes mellan 1995 och 2003 och seglade 2005 till 2007 den historiska rutten fram och tillbaka till Kina. Fartyget är en replik på det fartyg med samma namn som gick på grund i hamninloppet till Göteborg 1745.

TT

Följ ämnen i artikeln