Får bakläxa för förslag om utvisning

Publicerad 2011-10-07

Malmö. Socialdemokraten Ilmar Reepalu i Malmö vill göra det möjligt att utvisa nyblivna svenska medborgare. Tanken är att det ska stävja gängkriminalitet. Men partiledaren Håkan Juholt tar avstånd.

Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, vill införa snabbare medborgarskap, fast med en form av prövotid under några år, då den som döms för grova brott riskerar att bli utvisad ur landet.

– Många av de här gravt kriminella gängen som kommer hit håller sig lugna till dess att de får sitt medborgarskap, och har sedan Sverige som någon form av plattform för internationell kriminell verksamhet, säger Ilmar Reepalu till TT.

Fängelse är inte tillräckligt avskräckande i de här fallen, fortsätter han.

– Det enda verkningsfulla i det läget hade varit att kunna utvisa.

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Morgan Johansson sade först att partiet ställer sig bakom förslaget, men backade på eftermiddagen.

– Vår linje är inte att vi ansluter oss till Ilmars förslag, säger han till TT på fredagseftermiddagen.

– Partiets linje är att pröva frågan om det är ett problem, det här med medborgarskapet.

Partiledare Håkan Juholt tar tydligt avstånd från förslaget. "Lösningen på gängkriminalitet är dock inte temporära eller andra klassens medborgarskap. Låt mig vara tydlig på denna punkt", säger han i ett skriftligt uttalande.

Däremot stöder han tanken på att införa snabbare svenska medborgarskap. Han framhåller också att det redan i dag i utlänningslagstiftningen finns möjligheter att utvisa personer som begår brott som kan ge fängelse.

Även inifrån Socialdemokraternas partistyrelse kommer hård kritik mot idén.

– Det här luktar ren rasism. Vi kan inte ha människor som delas in i två kategorier, säger Mariam Osman.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) avvisar tanken på olika former av medborgarskap.

– Antingen är man medborgare eller också så är man inte det, säger han.

TT