Så hanterar du måsterrorn i stan

Publicerad 2015-07-01

Natur. Folkilskna måsar som störtdyker mot ditt huvud är numera en sommarplåga i våra städer. Men det finns sätt att hindra fåglarnas härjningar.

Allt fler måsfåglar väljer att bo på ett höghus i stället för på en bergsklippa vid kusten. Förklaringen är att tillgången på mat och skyddade boplatser i många fall är bättre i staden.

– För måsarna är det tryggare att bo i en stad, eftersom fiender som rävar, kråkor och rovfåglar oftast inte kommer dit, säger ornitologen Steve Dahlfors.

Han säger att allt vi slänger omkring oss lockar fåglarna. Det handlar om picknickrester och soppåsar.

– Måsar brukar hacka hål på soppåsar och hoppa ner i papperskorgar och kasta ut innehållet i jakt på mat. Det bästa är att ha soptunnor med lock, säger Steve Dahlfors.

Det är inte så lätt att skrämma bort dem med fågelskrämmor eller attrapper av rovfåglar. Måsar lär sig snabbt att skilja på en riktig fara och en falsk.

– När de störtdyker för att skydda sina ungar är det egentligen för sent. Fastighetsägarna behöver se till att det inte är så bekvämt att häcka på taken.

Avskjutning kan göras på hösten och vintern.

– Men det är bara en temporär lösning. Ganska snart kommer nya måsar. När ungarna lärt sig flyga efter tre-fyra veckor brukar de dock flytta ut på åkrarna och börja äta mask.

TT