Vin inte längre så nyttigt

Publicerad 2014-12-05

Stockholm. Vin, framför allt rödvin, har de senaste åren ansetts vara relativt nyttigt, i första hand för hjärta och blodomlopp.

Men i år har flera studier kommit som antyder att detta kanske inte stämmer.

Den senaste är en ny granskning beställd av läkarsällskapet och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO, skriver Svenska Dagbladet.

– Alkohol kan vara gott och trevligt men det går inte att påstå att det är bra för hälsan, säger Sven Andréasson, professor i socialmedicin och överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm.

Tillsammans med andra forskare har han samlat in befintlig forskning och granskat dess vetenskapliga kvalitet sedan 1970-talet.

– Ny bevisning pekar på att sambanden i själva verket är felaktiga och att det inte finns några positiva effekter alls, säger han.

Tidigare i år, i juli, presenterades liknande rön i British Medical Journal. Där hade forskarna gått igenom 50 vetenskapliga artiklar där mer än 260 000 personer deltagit. Resultat: Även den som dricker små mängder alkohol vinner på att dra ner på konsumtionen.

En tredje granskning, av amerikanska i tidskriften Jama i maj, slog fast att antioxidanterna i rödvin inte har någon märkbar positiv effekt på hjärtat, som påståtts.

TT