ABF-kurs i synträning stoppas

Publicerad 2015-05-05

Utbildning. "Kvacksalveri" säger ögonläkare om en påtänkt ABF-kurs i Karlskrona som skulle hjälpa deltagare att förbättra synen med träning.

Bara ett par timmar före kursstart stoppades den kontroversiella kursen.

Workshops om hur du kan slänga glasögonen och förbättra synen genom träning har flera gånger kritiserats av optiker och ögonläkare. Men för fem kursdeltagare i Karlskrona skulle en cirkelledare hålla en kurs som bygger på just synträning och författaren Leo Angarts metoder. Cirkelledaren kom med förslaget efter att själv ha testat. För Sydöstran berättar kvinnan att hon kände sig euforisk när metoden hjälpte henne att träna bort ett brytningsfel.

När TT talade med ABF i måndags var kritiken mot synträning helt okänd för kursadministratören. Ögonläkare och professor Jan Ygge vid Karolinska institutet är mycket kritisk.

– Det är förfärligt att lura folk på pengar på saker som inte har någon som helst vetenskaplig grund, säger han till Sydöstran.

Kursen uppstod på initiativ av kursdeltagaren som redan kände till intresserade Karlskronabor. Men någon kurspremiär blir det inte.

– Vi inser nu att kursen inte faller inom ramen för vår verksamhet. Vi hanterar 1 600 cirklar varje år och det här har tyvärr fallit igenom. Samarbetet med kursledaren avbryts, säger Tomas Svensson, biträdande ombudsman på ABF Blekinge.

Nu ändras rutinerna för att hantera kursförslag.

– Vi ska lägga mer fokus på innehåll och kritiskt granskande.

TT