Liberalerna kritiska till riksdagen

Publicerad 2016-10-06

Politik. Liberalerna reagerar nu mot riksdagens felaktiga uppgifter om partiledaren Jan Björklunds avgång. "Vi kräver en grundläggande förklaring", säger gruppledaren Christer Nylander.

Plötsligt stod det bara där, på riksdagens hemsida: Jan Björklund avgår. Det visade sig dock vara helt fel.

"Någon vill tydligen att jag ska avgå. Uppgifterna i media är dock felaktiga", skrev Jan Björklund på Twitter.

Felet visade sig, enligt Kammarkansliet, bero på ett misstag i datasystemets datumangivelser. Systemet kräver att det alltid finns ett start- och slutdatum för varje ledamot. Dessa uppgifter ska hela tiden korrigeras, annars går de automatiskt ut på riksdagens webbplats som ändringar i en ledamots uppdrag. I fallet Björklund skedde inte det.

Det har fått Liberalernas gruppledare att reagera kraftigt.

"På riksdagens hemsida fanns i morse en helt felaktig uppgift om att Jan Björklund skulle avgå som partiledare. Att riksdagens hemsida publicerar falska uppgifter är mycket allvarligt. Vi kräver en grundläggande förklaring och utredning om hur detta kunnat ske. Ett parlaments hemsida måste vara trovärdig och korrekt", säger Christer Nylander, i ett pressmeddelande.

Även Centerledaren Annie Lööf har fått ett slutdatum för sin tid som partiledare. Enligt riksdagens hemsida ska hon avgå den 19 oktober.

TT

Följ ämnen i artikeln