Alliansfrihet risk för de borgerliga

Publicerad 2015-05-06

Politik. Allianspartierna har nu börjat lossa på banden och lägga fram egna budgetmotioner.

Därmed riskerar de att få svårt att skapa ett trovärdigt regeringsalternativ till valet 2018.

Skillnaderna i de fyra ekonomiska vårmotioner som Allianspartierna lagt fram är inga överraskningar. Till skillnad från M vill till exempel FP och KD höja a-kassan och FP och C luckra upp anställningsskyddet. FP och KD är på kollisionskurs i familjepolitiken, samtidigt som C har en annan syn på hur integrationspolitiken ska förändras jämfört med FP och KD.

Profilerar sig

De skillnaderna kan växa när partierna de närmaste åren ska satsa på att profilera sig själva. Ambitionen är att Alliansen år 2018 åter ska gå till val som ett regeringsalternativ med gemensamt valmanifest.

– Men det bygger på att de inte får löpa iväg med för mycket laddade ideologiska motsättningar mot varandra, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

Han menar att Allianspartierna löper en risk när de nu lossar på banden.

– De har faktiskt förlorat ett val stort och det finns ett starkt tryck på att profilera sig. Den profileringen blir med nödvändighet mot allianssyskon.

Bland andra M och FP har tillsatt en rad arbetsgrupper som ska utveckla och vässa den egna politiska profilen. Dessutom finns ett missnöje i M mot decemberöverenskommelsen som slutits med regeringen. Det kan, enligt Hinnfors, slå över i krav på en omläggning av moderaternas politik. Alla moderater har till exempel inte varit glada över den förre partiledaren Fredrik Reinfeldts hyllning av den svenska modellen. Risken Alliansen löper, enligt Hinnfors, är att de borgerliga blir som på 70-, 80- och 90-talen - ganska samspelta, men inte tillräckligt för att vara ett starkt regeringsalternativ.

Redo att styra

När Moderaterna presenterade sin ekonomiska vårmotion försäkrade partiets finansministerkandidat Ulf Kristersson att Alliansen är redo att styra landet, även om man nu lägger fram egna budgetmotioner.

– Vi kan när som helst överta ansvaret och få ihop den ekonomiska politiken i en operativ statsbudget som vi använder i regeringsställning, säger Ulf Kristersson.

Han hänvisar till att alla Alliansmotioner innehåller identiska riktlinjer för den ekonomiska politiken. Bland annat ska alla reformer finansieras krona för krona till och med 2017, därefter ska statsbudgeten förstärkas med 25 miljarder kronor genom utgiftsminskningar eller skatte- och avgiftshöjningar. Målet är att nå en procents överskott i de offentliga finanserna 2020.

TT