Pendlare får vänta på gränslättnader

Publicerad 2016-11-11

Politik. Gränskontrollerna mot Danmark blir kvar i minst tre månader till.

Ännu är det oklart hur besvären för pendlarna ska kunna minskas.

Nästa fredag träffar inrikesminister Anders Ygeman (S) sin danska kollega i Bryssel. Han hoppas att de då ska kunna komma överens om hur livet ska kunna underlättas för pendlarna över Öresundsbron.

– Jag förstår deras besvär och jag gör allt jag kan för att komma överens med Danmark, säger Ygeman.

Vill förenkla

En förenkling vore om både gräns- och id-kontroller kunde ske i Danmark. Men dansk lag sätter stopp för svensk myndighetsutövning på dansk mark. Ett alternativ är passkontroller ombord på tågen för att stoppen vid Hyllie station ska bli kortare. Problemet är att tågresan från den svenska gränsen till Hyllie station bara tar 4 minuter och 39 sekunder.

Ygeman vågar inte lova att gränskontrollerna försvinner efter tre månader. Mycket beror, enligt honom, på om andra EU-länder börjar leva upp till unionens asyl- och migrationsbeslut och tar emot fler asylsökande. Men om gränskontrollerna ska förlängas i vår måste EU ge nytt klartecken.

Elfte timmen

Antalet flyktingar till Sverige och EU har minskat kraftigt jämfört med 2015, och EU-kommissionen vill få bort de tillfälliga gränskontrollerna så fort som möjligt. I nuläget ser man dock att Sverige, Tyskland, Danmark, Österrike och Norge fortfarande kan ha ett behov av kontrollerna.

Förra justitieministern Beatrice Ask (M) tycker att regeringens beslut om en förlängning av kontrollerna är "ett nödvändigt beslut i elfte timmen". Ygeman förnekar att beslutet skulle ha försenats på grund av oenighet i regeringen, och hänvisar till att övriga berörda EU-länder haft samma tidsplan.

Hot mot säkerhet

Regeringens beslut motiveras med att hotet mot landets inre säkerhet och ordning kvarstår.

– Det finns inget sådant hot, hävdar Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj, som beklagar beslutet.

Regeringen ska i en rapport till EU-kommissionen redovisa vilka alternativ som finns till gränskontrollerna, till exempel att enbart kontrollera vissa tider på dygnet eller ge polisen ökade möjligheter att kontrollera utlänningar som redan befinner sig här. Bedömningen är dock att det skulle behövas väldigt mycket mer inre utlänningskontroll för att väga upp gränskontrollerna.

TT