Manifestation mot Syrienvåldet

Publicerad 2016-12-18

Samhälle. Flera människorättsorganisationer samlades under söndagen vid riksdagen med krav på att våldet i Syrien stoppas.

– Vi kan inte längre sitta och titta på medan slakten pågår, sade programledaren Alexandra Pascalidou, en av talarna under manifestationen.

Systrarna Miriam, Riham och Nor Rahhal har deltagit i manifestationer mot våldet i Syrien varje vecka.

– Nu när det blivit ännu värre har det varit manifestationer nästan varje dag, säger 21-åriga Riham Rahhal till TT.

Systrarna har släktingar i Aleppo och en pappa som är försvunnen sedan april då han skulle resa till Syrien för att hjälpa dem.

Måste öppna ögonen

16-åriga Nor Rahhal anser att manifestationerna behövs för att folk ska "öppna ögonen och se verkligheten".

– Det skär i hjärtat när man ser bilder på människor där och vi inte kan göra mer än att skänka pengar för att hjälpa, säger hon.

Äldsta systern, 25-åriga Miriam Rahhal, anser att omvärlden måste göra mer, att det som görs är otillräckligt.

Svenska Amnestys Ami Hedenborg krävde att FN griper in och efter hennes korta tal ropade de uppskattningsvis 500 församlade: "Stoppa våldet i Aleppo!"

På ett A4-papper har en kvinna skrivit i tusch: "Ni är inte bortglömda".

– Våra kontakter inne i Aleppo uppfattar att ingen förstår vad som händer och att ingen ser dem, säger Lena Ag, generalsekreterare vid Kvinna till kvinna som arrangerade manifestationen vid Mynttorget i Stockholm alldeles intill riksdagen.

"Politikerna måste agera"

Starkast applåder fick programledaren, författaren och debattören Alexandra Pascalidou som deltar i Kvinna till kvinnas kampanj Femdefenders.

– Jag vet inte på riktigt vilka som är onda eller goda i detta krig. Jag vet inte vem som började. Men jag undrar vem som avslutar detta elände.

TT

Följ ämnen i artikeln