Fortfarande oklart om döda turister

Publicerad 2015-07-24

Olycka. De tre danska medborgare, två män och en sexårig pojke, som hittades döda i en sjö i västra Härjedalen på torsdagskvällen var på kanotsemester i området. Polisen misstänker att de råkat ut för en olycka.

Sällskapet hyrde kanoten den 14 juli vid Käringsjön, i närheten av sjön Rogen, och skulle lämna tillbaka den i onsdags. Men då de fortfarande inte kommit in med den under torsdagen, och anhöriga i Danmark larmat om att de inte hört av dem, inledde Östersundspolisen en räddningsinsats.

Rogen sträcker sig in i Norge och sökandet pågick under torsdagen på båda sidor landsgränsen med hjälp av svensk och norsk helikopter, hundar, fjällräddare och frivilliga.

Vid halvåttatiden på kvällen hittades en kantrad kanot i sjön. Kort därpå fann man de tre personerna avlidna i vattnet i närheten av kanoten, enligt polisen.

– Det var inte så långt från strandkanten. Men det säger inte så mycket egentligen, vi vet inte var eller när det skett, säger Hans Ängquist, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen, till TT.

De två männen var mellan 40 och 45 år och pojken, son till en av dem, var sex år, enligt polisen. En av männen hade tidigare besökt naturreservatet kring sjön Rogen, som beskrivs som ett populärt turistmål för sportfiskare och kanotister.

Samtliga hade flytväst på sig när de hittades, uppger polisen. Men det ska ha varit kallt i vattnet, strax över tio grader.

– Det finns ingen misstanke om brott. I nuläget arbetar vi utifrån att det är en ren olycka, säger Hans Ängquist.

TT