Kan bli medlemsomröstning om L-partiledare

Publicerad 2017-06-03

Politik. Birgitta Ohlsson vill att en medlemsomröstning görs inför partiledarvalet i Liberalerna.

På förra landsmötet öppnade partistyrelsen tydligt för rådgivande provval. Valberedningen ska diskutera frågan de närmaste dagarna, skriver DN.

I en intervju med TT på lördagskvällen upprepar Birgitta Ohlsson att hon vill att partimedlemmarna ska få säga sitt om vem som ska vara L-ledare.

– Vi är så vana vid provval i partiet, så jag förespråkar att vi i en sådan här jätteviktig fråga borde kunna ha en medlemsröstning i hela landet så att medlemmarna får säga vad de tycker är viktigt för partiets framtid, säger hon.

Jan Björklund har avfärdat en medlemsomröstning med hänvisning till att det skulle strida mot partiets stadgar - och de går bara att ändra på vid ett landsmöte, där ju också partiledarfrågan ska avgöras.

Ingenting hindrar

Men under förra landsmötet skrev partistyrelsen i ett svar på en motion att "det är valberedningen som hanterar nomineringsprocessen vid val, och ingenting hindrar valberedningen från att hålla ett rådgivande provval bland medlemmarna om den finner det lämpligt", skriver Dagens Nyheter.

– Det är klart att vi ska ta upp frågan. Det sker inom de närmaste dagarna, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt till tidningen.

På lördagen sällade Dalarna sig till skaran av länsförbund som stödjer Liberalernas sittande ordförande Jan Björklund i partiledarstriden mot Birgitta Ohlsson.

"Styrelsen beslutade med stor majoritet att uttala förtroende för Jan Björklund samt att nominera honom som ordförande för Liberalerna inför höstens landsmöte", skriver länsordförande Bo Brännström i ett uttalande efter ett extrainsatt telefonmöte.

Nominering till augusti

Nomineringstiden går ut den 23 augusti. Hittills har två av 21 länsförbund nominerat Birgitta Ohlsson: Uppsala län och Örebro län.

Skåne, Västsverige och Stockholms län har tillsammans lika många mandat vid landsmötet som de övriga 18 har ihop.

Alla länsförbund har inte haft formella nomineringsmöten ännu men bland andra följande länsförbund uttalar stöd för Björklund: Skåne, Västsverige, Västerbotten, Västmanland, Kalmar, Norrbotten och Skaraborg.

Även Liberala kvinnoförbundet stödjer honom, liksom ett antal tunga L-profiler.

Flera förbund, med Stockholms län i spetsen, är inte klara med den interna processen och vill inte tala om vilken kandidat de stödjer.

Landsmötet hålls den 17-18 november i Västerås.

TT

Följ ämnen i artikeln