Hundra kan ha lurats av blufföretag

Publicerad 2015-01-05

Växjö. Över hundra personer kan ha lurats i en härva om bluffjobb i Växjö. I morse samlades de utanför lager- och logistikföretaget Alwex i tron om att de skulle få information om sina nya arbeten. Men det fanns inga jobb.

Väl på plats visade det sig att Alwex inte visste något om saken. Polis kallades till platsen för att ta upp anmälningar mot företaget från de många besvikna.

– Någon sorts bedrägeri är det, men jag förstår inte vad man skulle tjäna på det. Särskilt inte genom att lura så många människor. Jag har pratat med många i morse som sagt upp sig från sina jobb för att börja på det här som ju inte existerar. Det är mycket, mycket besynnerligt, säger Mats Lundmark, vd för Alwex.

Lagerjobb

Personerna ska ha skrivit på anställningskontrakt med ett företag som påstått att det skulle börja administrera elektronikföretaget Netonnets nya lager i Växjö. Men bolaget nekar till all kännedom om saken.

Mats Lundmark mötte under morgonen flera hoppfulla människor som trodde att de skulle på ett informationsmöte för sina nya jobb.

– Vi lider med alla de här människorna som glada i hågen skulle gå till sitt nya arbete.

Pengar lockade

En av de som såg fram emot första dagen på nytt jobb var Niclas Ströberg.

– Jag hade fast jobb sedan flera år, men blev uppringd av en före detta arbetskamrat som höll på med rekryteringen till det här lagret. Han är helt knäckt, men han är ju också lurad. Till slut var det pengarna som gjorde att jag sade upp mig. Lönen jag skulle få var ganska mycket högre än på mitt förra jobb.

Niclas Ströberg betraktar sig numera som arbetssökande.

– Jag har aldrig varit i den här situationen förut. Det blir en utmaning i dagens läge.

Ingen misstänkt

Polisen utreder ärendet som oredligt förfarande, en rubricering som kan komma att ändras under utredningen. Ingen person är ännu misstänkt för brott och polisen arbetar nu med att hålla förhör med inblandade.

– Vi kan ännu inte se vad det kan ha varit för vinning, eller ens om det funnits någon vinning i det här. Det är sådant vi utreder nu, säger Malena Grann, kommissarie på Kronobergspolisen.

TT