Batra kräver besked om DÖ

Publicerad 2015-04-07

Politik. M-ledaren Anna Kinberg Batra vill ha tydligt besked från regeringen att den tänker hedra decemberöverenskommelsen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) förstår inte vad hon menar.

Den nyvalda Moderatledaren är pressad av intern kritik mot decemberöverenskommelsen, som innebär att den största partigrupperingen i riksdagen ska kunna få igenom sin budget.

M-muller

Det betyder att oppositionen lägger sig platt, anser bland annat flera M-kommuner i Skåne, som nu skriver på motioner till M-stämman i höst med krav på att överenskommelsen ska brytas. Även riksdagsledamöterna Finn Bengtsson och Isabella Hökmark har kritiserat partiledningens linje.

– Man kan inte stoppa in vilken politik som helst i vårpropositionen. Den ska ange riktningen för den ekonomiska politiken. Då kan man inte heller luckra upp grunderna för finanspolitiken, vilket ramverk och överskottsmål ändå utgör, säger Batra.

Hon anser att det finns frågetecken att räta ut från regeringens sida. Bland annat tycker hon sig ha sett tendenser till att bryta friskoleöverenskommelsen och att regeringen är beredd att ensidigt gå ifrån överskottsmålet. Den senaste tiden har regeringen också lagt förslag som kan ses som brutna vallöften, till exempel höjd bensinskatt och försämrat rot-avdrag, vilket i sig inte är ett brott mot överenskommelsen.

– Jag förstår att många väljare undrar vad ett löfte från Socialdemokraterna är värt, säger Batra.

– Det är många väljare som är besvikna på att regeringen hotar jobben och att valfriheten ifrågasätts. Jag förstår att det finns frustration.

Oklara följder

Hon vill inte svara på frågor om vad hennes yttersta vapen är och vad hon gör om regeringen stoppar in "för mycket" i vårbudgeten.

– Den frågan är för tidigt väckt. Jag hoppas att vi inte hamnar där, säger hon.

Finansministern ställer sig frågande till Anna Kinberg Batras krav att regeringen ska hedra decemberöverenskommelsen.

– Det är en självklarhet, det har vi redan gjort. Vi har hela tiden varit tydliga med att vi kommer att prata med de andra partierna om överskottsmålet och att vi hoppas på en bred uppslutning och det kommer naturligtvis ske genom en dialog, säger Magdalena Andersson.

Hon säger också att regeringen inte har för avsikt att stoppa in saker i vårändringsbudgeten som inte har där att göra.

TT