Inga Löfven-besked om migration

Publicerad 2016-11-24

Politik. Statsminister Stefan Löfven (S) ger inga besked om hur den rödgröna migrationspolitiken ska se ut efter valet 2018.

Han vill först ha en ny EU-lagstiftning om asylpolitiken på plats.

Löfven mötte moderatledaren Anna Kinberg Batra i en debattduell i TV4. Moderatledaren försökte pressa statsministern på vad som ska hända när den tillfälliga skärpningen av migrationslagstiftning går ut sommaren 2019. Löfven stod fast vid sin tidigare linje att det är dags att sätta ned foten först när EU har sin nya asyllagstiftning på plats. Statsministern hoppas att övriga EU-länder då ska ta en större andel av de flyktingar som kommer till EU än vad de gör i dag, så att trycket minskar långsiktigt på Sverige.

Fel politik

Löfven försäkrade att Sverige inte ska tillbaka till samma situation som förra hösten. Han påpekade att det var Alliansens migrationspolitik som den rödgröna regeringen ärvde.

Anna Kinberg Batra höll med om att den politiken var felaktig.

– Vi hade en ohållbar politik, sade hon.

Moderaterna vill att den tillfälliga skärpningen av migrationslagstiftningen permanentas.

Fast vid linjerna

Även när det gällde synen på vinster i välfärden höll partiledarna fast vid sina tidigare linjer. Moderatledaren vill ha "nolltolerans" mot dåliga skolor, vilket bland annat kan innebär ett vinstuttagsstopp för friskolor som missköter sig. Hon vill dock inte ha ett generellt vinsttak.

Löfven gick inte in på hur han vill begränsa vinstuttag i privata välfärdsföretag utan angrepp i stället Anna Kinberg Batra genom att hävda att det är viktigt för henne att resurser till skolan ska kunna gå till privata vinster.

– Det där är ett trampargument, kontrade Moderatledaren.

TT

Följ ämnen i artikeln