Assange ger sin version

Publicerad 2016-12-07

Brott. Den våldtäktsmisstänkte Julian Assange offentliggör nu sin version av vad som hände i Sverige för mer än sex år sedan.

Åklagarmyndigheten vill inte kommentera hans utspel.

Under två dagar i november förhördes Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i Storbritannien. Vid förhören deltog bland andra en åklagare från Ecuador och den svenska chefsåklagaren Ingrid Isgren.

Nu väljer Assange att offentligöra sin redogörelse.

"Jag vill att folk ska veta sanningen om hur kränkande denna process har varit", säger han i ett uttalande.

Assange: Samförstånd

Assange berättar att han hade sex med kvinnan som anmälde honom, men att det skedde i samförstånd. Assange säger även att det finns sms som visar att det var samförstånd, skriver The Independent.

Han säger vidare att han därför inte kunde tro sina ögon när han såg en rubrik i en svensk kvällstidning om att han var misstänkt för brott.

Assanges svenske advokat Per E Samuelson fick inte närvara vid förhöret.

– Han är angelägen om att det inte publiceras förvrängda versioner om vad som sades på polisförhöret, säger Samuelson till TT.

"Låg trovärdighet"

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som är målsägarbiträde åt kvinnan som anmält Assange, skriver i ett mejl till TT att "Assange verkar desperat" och att hon förväntar sig att åklagaren väcker åtal i målet.

"Det enda jag kan säga är att Assange har låg trovärdighet och det kommer vi att bevisa när åtal väcks", skriver hon vidare.

Åklagarmyndigheten vill inte kommentera redogörelsen.

– Det är en pågående förundersökning och det föreligger förundersökningssekretess, säger Robin Simonsson, informatör vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Han säger att myndigheten fortfarande väntar på att få en utskrift av förhören från Ecuador.

TT

Följ ämnen i artikeln