Ras i gruva i Kiruna - inga skadade

Publicerad 2017-01-17

Olyckor. Ett ras inträffade i LKAB:s gruva i Kiruna under morgonen trots att berget är säkrat. Händelsen är sällsynt och bergsäkringen har gjort stor nytta, enligt informationschef Anders Lindberg.

– Det har gått bra, ingen har skadat sig och ingen har blivit instängd. Det är ett allvarligt tillbud att det lossnar sten och raset är anmält till Arbetsmiljöverket, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB, till TT.

Vid tidpunkten för raset befann sig 502 människor i gruvan, men de allra flesta har inte berörts av raset. Hela Kirunagruvan är dock 4 kilometer lång och 1,5 kilometer djup. Det är att jämföra med en hel stad, och att en gata har drabbats av det här raset förklarar Anders Lindberg.

Raset inträffade på en plats där man just nu förbereder brytning. Området var säkrat med både betong och bultar i berget, men trots det inträffade raset, skriver Norrbotten Kuriren. Det stämmer att raset skedde trots bergförstärkning, men skadorna hade varit betydligt värre utan, enligt Anders Lindberg.

– Bergförstärkningen har gjort stor nytta. Den sten som nu har lossnat har gjort det relativt långt ner på väggen, säger han och tillägger:

– Det är relativt sällan det lossnar sten, med tanke på gruvans omfattning. Men vi ser allvarligt på händelsen och kommer att utreda vad det berodde på.

Redan nu finns en sannolik förklaring till gruvraset.

– Det går att liknas vid små gruvskalv, minijordbävningar, som inträffar oregelbundet till följd av gruvbrytningen. Det kan ha varit det som orsakade raset eftersom en sådan seismisk händelse inträffade kort innan raset.

TT