Två män åtalas för grovt sjöfylleri

Publicerad 2017-10-24

Brott. Överstyrmannen och kaptenen på ett fartyg som gick på grund utanför Oskarshamn den 23 september åtalas för grovt sjöfylleri.

Kaptenen åtalas även för grov vårdslöshet i sjötrafik.

Efter grundstötningen greps de misstänkta männen - överstyrmannens alkoholkoncentration i blodet var 1,94 promille och kaptenens alkoholkoncentration i utandningsluften uppgick till 0,88 milligram per liter.

Godkänd navigationsutrustning och relevanta sjökort saknades på bryggan enligt stämningsansökan, skriver Barometern-OT.

Kammaråklagare Johan Henningsson konstaterar att kaptenen saknat kontroll över hinder, andra sjöfarare och fartygets position. Han rubricerar det som grov vårdslöshet i sjötrafik.

"Brottet är grovt då fartyget har färdats en längre sträcka på autopilot, i det närmaste herrelöst, utan kontroll på navigation, navigatoriska hinder och andra sjöfarare då ingen vaket och/eller nyktert befäl har funnits på bryggan", skriver Henningsson.

Kaptenen medger vissa omständigheter, men förnekar brott enligt åklagarens muntliga bevisning. Överstyrmannen erkänner brott.

Några dagar efter grundstötningen meddelade Kustbevakningen att faran för oljeläckage bedömdes vara över. Fartyget hade då tömts på dieselolja och strax därefter inleddes arbetet med att bärga fartyget. Rederiet hade ansvaret för att fartyget bärgades och bland annat Kustbevakningen fanns på plats för att övervaka arbetet.

Rättegången mot männen börjar i Kalmar tingsrätt den 7 november.

TT