Romson i ursäkt efter ursäkt

Publicerad 2015-05-11

Politik. Dagen efter klavertrampet i SVT:s partiledardebatt ägnade sig Miljöpartiets språkrör Åsa Romson åt att be om ursäkt för sitt uttalande som kallas "historielöst".

Under en ordväxling om invandring undslapp sig Åsa Romson något som omedelbart började brännmärkas i sociala medier:

– Vi håller på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz.

Språkröret medgav direkt efter tv-debatten att jämförelsen inte var bra. Men skadan var redan skedd och den massmedialt spridda kritikstormen eskalerade under måndagen.

Via Facebook

Redan på söndagskvällen ringde hon upp Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska centralrådet och i Stockholms judiska församling, och bad om ursäkt för sitt uttalande.

– Det är inte lämpligt av en vice statsminister att på det sättet relativisera Förintelsen, säger Lena Posner-Körösi till Dagens Nyheter.

I samtalet förklarade Lena Posner-Körösi att hon också förväntade sig en offentlig ursäkt riktad till Förintelsens överlevande och deras barn. Men efter att ha läst måndagens Facebokinlägg från Åsa Romson låter hon sig nöjas.

Godtagen ursäkt

"Det var fel att göra liknelsen med Auschwitz. Jag ber verkligen om ursäkt. När jag tänkte på det fruktansvärda som pågår på Medelhavet blev jag så arg över att så många dör. Den situationen kan ändå inte jämföras med det som hände i Nazityskland", skrev Åsa Romson.

– Det är ingen tvekan om att hon förstår att det var fullständigt galet. Nu tycker jag att vi får acceptera hennes ursäkt, även om vi ändå kommer att minnas hur plumpt det här var. Samtidigt vet jag ju att det inte fanns något ont uppsåt från hennes sida, säger Lena Posner-Körösi till TT.

"Hade skräckbilder"

Åsa Romson fortsatte att djupt beklaga sitt uttalande vid en journalistträff i Stockholm.

– Det industriella massmord som Hitler stod för är ett brott som inte kan jämföras med något, sade hon till Expressen.

– Jag var arg och upprörd och hade skräckbilder i huvudet. Men den liknelsen var inte på sin plats. Det var inte planerat utan med alldeles för lite tankearbete bakom.

TT