Åkesson: Oacceptabla uttalanden

Publicerad 2015-04-01

Politik. Sverigedemokratiska nämndemän pekas ut för att ha skrivit fördomsfulla och ibland rasistiska inlägg anonymt på nätet. Oacceptabelt, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

– Tillhör man vårt parti har man inte sådana uppfattningar, säger han till Expressen.

Men en av dem, en tjänsteman på partiets riksdagskansli, är förlåten.

Tjänstemannen skrev för tre år sedan, enligt den granskning som Expressen och Researchgruppen har gjort, ett inlägg på sajten Fria Tider. Det var en kommentar till en artikel om Rosengård i Malmö om "antivitt våld" och mannen skrev "deportera packet till deras sophögar till länder".

Mannen valdes vid årsskiftet in som nämndeman i Södertörns tingsrätt men har inte dömt i något mål. När Expressen konfronterade honom med uppgifterna bad han att få lämna uppdraget.

Påverkar inte

– Jag har pratat med honom och det påverkar inte förtroendet för honom. Och uppdraget som nämndeman har han ju lämnat, säger SD:s presschef Henrik Vinge.

Men flera av de övriga sju SD-nämndemän som pekats ut i granskningen riskerar att bli ärenden för partiets medlemsutskott, säger Vinge. Och SD:s partiledare Jimmie Åkesson, på väg tillbaka efter sjukskrivning, säger att de kan bli uteslutna om de bedöms ha brutit mot partiets så kallade nolltolerans för olämpliga yttringar.

– Vissa av de här uttalandena är oacceptabla. Sedan finns det inte så mycket mer jag kan säga. Det är ju tyvärr så att den typen av strömningar finns i samhället i stort, och det finns också i vårt parti. Sedan kan jag tycka att det framstår som helt osannolikt att det inte finns en enda från något annat parti som har uttryckt sig olämpligt anonymt på nätet, säger Åkesson till Expressen angående tidningens granskning, som innefattar drygt 6 000 personer, från alla partier, som vid årsskiftet valdes till nämndemän.

Några av de utpekade personerna har redan lämnat sina uppdrag, på eget initiativ eller den aktuella domstolens. Andra har kallats till möten i domstolarna de tillhör.

Avsagt sig

En nämndeman i Attunda tingsrätt har, enligt Expressen, bett att få lämna uppdraget och ska avsäga sig både ordförandeposten i den lokala SD-föreningen samt medlemskapet. Hon har kopplats ihop med ett antal inlägg på flera sajter där hon bland annat kallat personer "asylparasiter" och uppmanat till "kulturberikning" av Miljöpartiets kvinnliga talesperson i migrationsfrågor, ett ord som brukar användas på hatsajter när våldtäkter begångna av invandrare omtalas.

TT