SD-topp på bild med nyfascist

Publicerad 2015-04-09

Politik. SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne riskerar uteslutning efter misstankar om samröre med nyfascister i Italien. Men samtidigt har en pikant bild på presschefen Henrik Vinge dykt upp.

Striden inom Sverigedemokraterna fortsätter att rasa. Flera av de cirka 20 uteslutningsärenden som Sverigedemokraterna hanterar handlar enligt partiets gruppledare Mattias Karlsson om kopplingar till nyfascistiska organisationer. Samtidigt har nu en bild publicerats där SD:s presschef Henrik Vinge sitter vid ett middagsbord tillsammans med Giuliano Moggi som enligt Expressen är företrädare för det italienska, nyfascistiska partiet La Destra.

"Helt okontroversiell"

– Bilden är tagen 2013 och den är helt okontroversiell. Jag var inte där i egenskap av politiker och var inte företrädare för Sverigedemokraterna, utan var medlem i ungdomsförbundet vid den här tiden, säger Henrik Vinge till TT.

Enligt Vinge var inte heller Giuliano Moggi där i egenskap av politiker utan arbetade som guide på Vatikanmuseet. Moggio skulle däremot ha haft kontakt med Gustav Kasselstrand som sammanfört de två.

– Kasselstrand föreslog att vi skulle träffas och då gick vi på en guidad tur på museet och efteråt åt vi middag tillsammans, säger Vinge.

"Omdömeslöst"

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö, vid tankesmedjan Timbro, anser däremot att Vinges middagssällskap är både kontroversiellt och motsägelsefullt när just La Destra används som exempel och ligger till grund för att SD-ledningen är missnöjda med ungdomsförbundet.

– Men det är ju uppenbarligen inget som Henrik Vinge skäms för. Det kan man tycka är omdömeslöst och märkligt, säger han och påpekar att bilden med Vinge är vardagsmat för SD, i den mån att enstaka partimedlemmar avslöjas i olämpliga sammanhang.

Men det betyder inte att partiledningen kan avfärda händelsen utan vidare.

– Om man från partiledningen inte kritiserar Vinge på något sätt för detta, så tappar man den trovärdighet man behöver för att uppfattas som konsekventa.

"Ingen hemlighet"

Henrik Vinge kallar hela incidenten för en tidningsanka då han menar att träffen var privat och helt opolitisk. Att däremot Kasselstrand och Hahne utreds efter att ha träffat personer inom samma italienska parti tycker Vinge däremot inte är konstigt.

– Det är ingen hemlighet att Gustav och William har försökt inleda olika typer av politiska samarbeten med La Destra. Men jag har aldrig varit involverad i detta, säger han.

Enligt Vinge stoppades och avslutades alla försök till samarbete med La Destra. Att frågan nu aktualiserats - flera år senare - beror enligt honom på att partiledningen försöker förstå hur Kasselstrand och Hahne ser på frågan i dag.

– Kanske i ljuset av saker som hänt att det visar sig att man systematiskt sökt samarbete med olika typer av grupper som hyser radikala uppfattningar, säger han.

TT