KD-Busch Thor vill bekämpa ondska

Publicerad 2015-04-25

Politik. Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor vill bekämpa ondska och likgiltighet och ta strid för en mindre stat.

Hon gör klart att KD är ett högerparti.

– Vi får ibland frågan om var vi befinner oss på den politiska höger-vänsterskalan. Svaret är: till höger, sade Busch Thor i sitt tal på det extra rikstinget, efter det enhälliga valet av henne till Göran Hägglunds efterträdare.

Hon lyfter i intervjuer, och i talet, fram försvaret, brott och straff och invandringspolitik som områden KD ska satsa mer på för att växa och slippa balansera på riksdagsspärren. En del KD-profiler har uttryckt tveksamhet om denna satsning och tilltagande högergir.

– Jag kommer inte att dra Kristdemokraterna för långt åt något håll, vi ska utveckla vår kristdemokratiska särprägel, sade Busch Thor till journalister.

Förste vice ordförande blir Jakob Forssmed, ekonomisk politisk talesperson och tidigare Göran Hägglunds skugga i regeringskansliet. Andre vice blir gruppledaren i riksdagen Emma Henriksson. Båda kandiderade inledningsvis mot Busch Thor, Ingen i ledartrion är över 40 år, Busch Thor är yngst med sina 28 år.

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson fick en plats i partistyrelsen, trots att han inte fanns med i valberedningens förslag.

Vill åt ondskan

– Jag vill att vi ska vara det parti som bäst tar sig an likgiltighetens gråskala. Låt oss med goda värderingar som vapen hjälpas åt att skapa ett samhälle där ondskan och likgiltigheten får gå i reträtt, sade den nyvalda KD-ledaren i sitt säkert framförda tal.

Det innehöll också en passus om att Kristdemokrater måste vara schyssta mot varandra, också när nya partiledare väljs.

– Ibland när jag har öppnat Facebook har jag känt hur det har stungit till inombords när jag sett hur ni skrivit till och om varandra.

Mindre stat

KD ska ta strid för en politik som gör staten mindre och samhället större.

– Vi ska om, och om, och om igen ta strid för en politik för starkare familjer, sade Busch Thor.

Det finns en annan väg än handlingsförlamning när det gäller att möta "flyktingutmaningen", enligt henne. Hon pekar på KD:s förslag om att gå över till tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta, för att trycket på Sverige ska minska och asylsökande söka sig mer till andra länder.

Hon kritiserar regeringen för att ta med den ena handen och ge med den andra, med uselt resultat, i jobbpolitiken.

– Hokus-pokus-regeringen Löfven levererar.

TT