Åkesson rundar Putilovturbulens

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-09-30

Politik. Trots att han är partiledare vill inte Jimmie Åkesson kommentera turbulensen på Sverigedemokraternas riksdagskansli efter att två tjänstemän på kort tid slutat.

För partiet är det nu viktigt att markera sin kritiska hållning till Ryssland, anser han.

TT: Hur allvarligt ser du på det som hänt med "Egor Putilov" och Dick Abrahamsson?

– Det är ju en väldigt omfattande diskussion som förs, i första hand över våra huvuden känner jag. Sedan är jag som partiledare inte detaljinsatt, det är andra som har bättre detaljkunskap om vad som hänt och hur det kunnat ske. Jag får hänvisa till gruppledningen i riksdagen och cheferna på tjänstesidan.

TT: Men är det här allvarligt?

– Det finns allvarliga inslag i detta av flera skäl, men jag är inte detaljinsatt och jag har väldigt svårt att uttala mig.

Utpekad som säkerhetsrisk

Det handlar dels om den nu avhoppade SD-tjänstemannen "Egor Putlov" med 4-5 olika alias, som av experter pekats ut som en säkerhetsrisk på grund av en fastighetsaffär med en dömd rysk brottsling, och dels om Dick Abrahamsson, som bland annat uttryckt sympatier för Putin och Ryssland på Facebook.

Jimmie Åkesson anser sig helt utan ansvar för rekryteringen och kan inte heller säga om det kommer att bli några konsekvenser för dem som varit inblandade i rekryteringen.

– Jag sysslar i första hand med politik, det här inte min sak i första hand, det finns andra som kan det här bättre.

"Aldrig bra"

En sådan här debatt är aldrig bra för ett parti, men om Sverigedemokraterna tagit skada är för tidigt att säga, menar han, SD:s hållning gentemot Ryssland är glasklar, framhåller han.

– Ryssland är det enda potentiella hotet mot Sverige, det är den mest aggressiva parten i vår del av världen. Det faktum att Sverige ligger där Sverige ligger gör Sverige till en potentiell om inte måltavla, så åtminstone att vi befinner oss i en väldigt riskfylld del av världen när Ryssland upprustar, när Ryssland får ett mer auktoritärt styre och när Ryssland ger sig på sina grannländer.

TT

Följ ämnen i artikeln