”Värderar bevisen till Johaugs fördel”

Publicerad 2016-11-16

Norge granskar Norge – nu slår experten larm

En kommission tillsatt av norska skidförbundet ger landslaget rätt att fortsätta medicinera friska åkare.

Samtidigt ifrågasätter en av Norges mest kända idrottjurister Antidoping Norges utredning kring Therese Johaugs positiva dopningsprov.

– De värderar bevis till utövarens fördel, säger Morten Justad Johnsen till VG.

Följ ämnen
Längdskidor

Norska skidförbundet arbetar aktivt för att reparera sitt skadade rykte efter avstängningen av Martin Johnsrud Sundby, Therese Johaugs positiva dopningsprov och kritiken för att friska åkare medicinerats med astmamedicin. Enligt Dagbladet har en av de viktigaste frågorna för förbundet varit att reda ut frågetecknen kring medicineringen innan starten av årets säsong och därför tillsattes en granskningskommission för att få svar på om landslaget agerat på ett moraliskt felaktigt sätt.

”Stämmer överens med förklaringen”

Rapporten väntas vara klar först efter nyår men redan nu meddelar gruppen, bestående av bland andra svenske professorn Kjell Larsson, att de inte ser något fel i förbundets medicinska praxis kring utövarnas luftvägsproblem. Därmed väntas också medicineringen fortsätta.

Men samtidigt som gruppen ger det norska skidförbundet rätt i den frågan kommer skarp kritik mot det norska idrottssystemet från annat håll. En av landets mest kända idrottsjurister, Morten Justad Johnsen som jobbat flera år som jurist på norska idrottsförbundet, riktar i en intervju med VG skarp kritik mot Antidoping Norge.

Organisationen utreder just nu Therese Johaugs positiva dopningsprov men har enligt Justad Johnsen redan offentligt tagit ställning till Johaugs fördel.

Bakgrunden är den presskonferens Antidoping Norge höll bara timmar efter att Therese Johaug själv berättat om det positiva dopningsprovet. Där uttalade sig medicinske chefen Per Wiik Johansen bland annat om mängden clostebol, den förbjudna anabola steroid Johaug enligt egen utsago tagit av misstag via en läppsalva, i skidstjärnans prov.

– De värden man funnit är låga och stämmer överens med det man kan vänta sig om man använt en kräm. Till exempel om man smörjer den på huden. Det finns inga belägg för att det skulle ha en prestationshöjande effekt, sa Per Wiik Johansen.

”Till utövarens fördel”

Ord som fick Morten Justad Johnsen att haja till då han menar att organisationen föregick sin egen utredning.

– Jag reagerade på att Antidoping Norge höll en presskonferens där de kommenterade bevisen innan åtalsnämnden hade tittat på det. Som jurist är man van vid att det är åtalsnämnden som värderar bevisen, säger Justad Johnsen.

Advokaten menar att Antidoping Norge aldrig borde ha kallat till presskonferens i ett så tidigt skede av utredning med motiveringen att det kan se ut som om organisationen redan uttalat sig om huvudbevisningen även om nya omständigheter dyker upp under processens gång.

Uttalanden som dessutom gynnar Therese Johaugs sak.

– Att Antidoping Norge värderar bevis till utövarens fördel är självklart en fördel för försvarsadvokaten.

Halvor H. Byfuglien, kommunikationschef på Antidopning Norge, vill för VG inte kommentera kritiken.

– Vi ser inget behov av att gå in i en diskussion om det advokat Johnsen säger.

Följ ämnen i artikeln