Hoppa till innehållSportbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Förbundets anställda säljer träning vid sidan

Trots egna kritiken om kostnadsdrivande verksamhet: Ser det från andra hållet

Publicerad 2019-06-14

Läger och cuper utanför säsongen riskerar att bli kostnadsdrivande och spä på en året runt-hets inom ishockeyn.

Det varnar Svenska ishockeyförbundets barn- och ungdomsansvarig för.

Samtidigt driver några av förbundets egna anställda en egen träningsverksamhet vid sidan av.

Sportbladets granskar just nu den svenska ungdomsishockeyn under rubriken #Utgallrad. I en del av granskningen varnade Svenska ishockeyförbundets barn- och ungdomsansvarig Anders Wahlström för att den allt mer utbredda sidoverksamheten med läger och turneringar riskerar att ytterligare driva upp kostnaderna inom sporten.

– Det sista vi behöver är en dyrare verksamhet, sa Anders Wahlström och gav ett råd till landets hockeyföräldrar:

– Jag ser inget problem i att åka på en eller två hockeyskolor för att det är kul men barnen måste vara lediga också så lägg inte era sista pengar på det här.

Varför inte?

– För att det driver på en året-runt-hets som är direkt skadligt i unga år både mentalt och fysiskt. Det är det viktigaste perspektivet.

Trycker på värdet att vara fristående

Samtidigt driver ett antal av förbundets egna anställda en sidoverksamhet med individuell träning, föreningsrådgivning, läger och en variant av ligaspel för spelare från tio år och uppåt.

Företaget Swedish Hockey Institute frontas på sin hemsida av Mats Emanuelsson, Stefan Ladhe och Thomas Magnusson. Emanuelsson har ett förflutet på förbundet, Ladhe är heltidsanställd som kommunikatör samt instruktör och Magnusson är ansvarig för förbundets målvaktsutbildning och utveckling.

Utöver läger och matchspel säljer SHI även mentorskap med privata träningar och föreningsservice där hela läger kan köpas av enskilda klubbar. I reklamen för mentorskap trycker företaget också just på värdet av att de står utanför föreningsverksamheten. ”Dels kan kommunikationen begränsas av vad man vill och tycker man kan prata med lagtränaren om, påverkar det laguttagningen...”, skriver SHI.

Stefan Ladhe ser inget konstigt i situationen.

– Jag tycker kritiken att det kan vara kostnadsdrivande är helt rätt men vi såg det från andra hållet när vi startade upp den här verksamheten 1998. Vår ambition var att fler spelare skulle kunna ta del av bra träning och erfarna tränare utan att behöva byta klubb, då det ställer till det för ganska många föreningar som kanske inte kan spela vidare.

Stefan Ladhe, tv, och Thomas Magnusson.

Finns det ett behov av det här utanför förbundets verksamhet?

– Ja, det gör det på det sättet att det finns en efterfrågan på kunskap och utbildning. Framför allt eftersom vi bidrar till att utveckla tränare i olika klubbar som sedan kan fortsätta utbildningen av spelare på hemmaplan. Om du tänker affärsmässigt är vi inte särskilt smarta eftersom vi utvecklar andra för att de ska klara det själva sen.

Borde inte ni, som är anställda av förbundet, kunna göra det inom förbundets verksamhet istället?

– Det gör vi också.

Men varför behövs SHI då?

– Det ska du inte fråga mig om men det finns ett behov av bra tränare till klubbar som behöver hjälp med det. Då har vi oftast hjälpt till med det. Men jag är inte så aktiv inom SHI längre eftersom jag är heltidsanställd av hockeyförbundet nu.

Tycker du att det är en märklig situation?

– Inte ett dugg.

”Skulle inte finnas om vi inte behövdes”

SHI erbjuder även föreningsservice, är inte det förbundets uppgift?

– Vi kommer ut när klubbarna behöver det och i den frekvens föreningarna behöver hjälp med.

Ladhe, th, var målvaktstränare för Tre Kronor under VM i maj.

Borde inte förbundet kunna göra det?

– Vi på Svenska Ishockeyförbundet gör ett jätteviktigt jobb genom våra hockeykonsulenter runt om i Sverige men sedan finns det vissa föreningar och tränare som vill ha mer utveckling och mer utbildning än den frekvensen i sina föreningar. Det är de människorna vi (på SHI) jobbar med för att ge dem den möjligheten. Skulle inte SHI behövas skulle vi inte finnas längre. Så är det ju. Men kopplingen mellan SHI och Svenska Ishockeyförbundet är egentligen obefintlig.

Det finns ändå en länk från förbundets hemsida till SHI:s. Hur kommer det sig?

– Det är inte jag rätt man att svara på. Det visste jag inte ens om.

Hur ser du på risken att SHI bara finns till för en liten del som har råd?

– Den aspekten finns ju där men så är det i det mesta egentligen och inte bara inom hockeyn eller den här verksamheten. Det beror på vilka glasögon man väljer att ha på sig.

Varför gör ni inte exakt det ni gör för SHI fast inom era roller i Ishockeyförbundets verksamhet istället?

– Det gör vi också och det har vi gjort hela tiden. Just nu genomför jag den högsta utbildningen inom målvaktsträningen och ser du på det på det sättet så utbildar jag just nu 18 personer som sedan tar jobbet från SHI. Det är precis vad vi gör hela tiden, utbildar och utvecklar ledare och ger dem av våra erfarenheter till Svenska Ishockeyförbundets verksamhet. Sen kan du kalla mig för en dålig företagare om du vill men grejen är att utveckla folk för att göra hockeyn bättre.

Är ni en konkurrent till förbundets och föreningarnas egna träningar och läger?

– Inte ett dugg, jag ser det snarare som ett komplement och en förlängning av den verksamheten och möjlighet att finnas till för tränare och ledare för att skapa en bra utvecklingsmiljö för spelare i sin hemmamiljö.

Sportbladet har sökt Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt utan resultat.