Frankrike väntar för USA i basketfinalen

Publicerad 2021-08-05

Frankrike besegrade Slovenien i semifinalen.

USA mot Europa.

Det är vad OS-basketen tenderar att handla om, och det är så finalen ser ut.

Frankrike tar emot Team USA på lördag i vad som kan bli deras bästa chans att ta sitt första OS-guld.

Luka Doncic var mannen allt kretsade kring inför herrarnas basketturnering. Den 21-årige NBA-stjärnan hade tagit sitt Slovenien till sin första OS-turnering – och Doncic var så nära att ta de hela vägen till final.

Frankrike stod för motståndet, och det krävdes en skadad Doncic och en block i sista sekunden för att stoppa slovenerna. 90–89 slutade matchen där Frankrikes Nicholas Batum blev matchvinnare. Med nöd och näppe tog man sig sin första OS-final på 21 år.

På andra sidan står USA – som alltid. Ända sedan OS 1992 då NBA-spelare tilläts delta har USA dominerat herrbasketen, och tagit alla guldmedaljer utöver Argentinas skrällvinst 2004.

Krånglar sig som vanligt vidare

USA har krånglat sig igenom turneringen, som så ofta. Man kritiseras på hemmaplan, ligger under stora delar av matcherna – men löser det alltid i slutändan. I semifinalen slog man Australien efter en bedrövlig start, men den individuella kvalitén tar ut sin rätt.

Det franska laget är bara rankade sjua i världen, men när man får sina bästa stjärnor att ställa upp är man väl mycket bättre än så. Från NBA har bland annat stjärncentern Rudy Gobert, Nicholas Batum och Evan Fournier kommit, spelare som absolut kunnat platsa USA:s trupp.

På guarden finns trotjänaren Nando De Colo, som trots begränsad NBA-erfarenhet alltid är en nyckel för Frankrike i mästerskapen. Man får heller inte glömma att internationell basket spelas på en mindre, med kortare trepoängslinjer och mer tillåtande domare.

Skrälläge

De europeiska lagen tenderar att ha en mer taktisk inställning – medan USA förlitar sig på individuell kvalitet. Det brukar räcka långt, och denna OS-trupp är en väldigt bra sådan.

Där finns NBA-mästarna Jrue Holiday och Kris Middleton från Milwaukee. Där finns Devin Booker, Damian Lillard och fixstjärnan Kevin Durant. Det är ett mästarlag man tagit med sig.

Men med det sagt – det finns ett tydligt skrälläge här. Internationell basket spelas tufft, långsamt och mycket tvåpoängare. Det är ett spel de franska spelarna är bekväma med, och det är ett spel man behärskar.

Frankrike har aldrig tagit ett OS-guld i basket, och man har inte varit i final på 21 år. Men om ledarfiguren Rudy Gobert kan skydda korgen, Nicholas Batum kan sakta ner Kevin Durant och Evan Fournier sätta sina treor – då har Frankrike en mer än ärlig chans.


Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021