Tränarens attack – efter petningen

”Då är det liksom ingen idé”

Uppdaterad 2019-07-05 | Publicerad 2018-02-16

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Hanna Falk, 28, petas i OS-stafetten.

Nu rasar hennes tränare, Niclas Grön.

– Man kan ju undra vad som krävs mer än prestation, resultat och lojalitet, säger han i Radiosporten.

Natten till fredag, svensk tid, presenterade förbundskapten Rikard Grip sitt lag till damernas stafett.

Tre av dem – Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Ebba Andersson – var givna. Frågan var vem som skulle ta den fjärde och sista platsen.

”Känner mig trygg med Haag”

Valet föll, något överraskande, på Anna Haag vilket innebär att Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk tvingas stå över.

– De blev besvikna vilket jag har respekt för, sa Grip.

Han försvarade också uttagningen av Haag.

– Jag känner mig trygg i att hon kommer göra en bra tävling och lägga över ett bra läge till Charlotte, säger Grip till Sportbladet.

”Enormt besviken”

Hanna Falks tränare, Niclas Grön, förstår inte laguttagningen.

– Personligen är jag enormt besviken. Man blir ju tom och funderar på vad som egentligen krävs. Tydligen räcker det inte med att Hanna är i bra form och visar resultat. Hon har varit bäst för dagen och bäst när det gäller. Om inte det räcker så vet jag inte riktigt vad som behövs…, säger han i Radiosporten.

Det här är andra gången Hanna Falk ”petas” i ett stort mästerskap. Det hände också i VM i fjol – ett mästerskap där hon kom fyra i den individuella sprinten och bara varit en tiondel från medalj.

– Nä, det här är ett hårt slag mot Hanna och jag lider med henne något enormt mycket, säger Grön, som har varit i kontakt med sin adept under dagen.

– Hon är enormt besviken, tom och ledsen. Det här är en stor besvikelse. Räcker inte resultaten och det man har presterat, då är det liksom ingen idé….

”Har ett stort minus”

Niclas Grön får frågan om det kan vara så att förbundskapten Rikard Grip ”har något emot” Hanna Falk.

– Det känns som att han har ett stort minus (på henne) av någon anledning. Hanna är ju extremt lojal, världens bästa ”teamplayer”. Hon ställer upp i alla lägen. Så … kanske är det mitt fel då? Att hon har en personlig tränare som står utanför laget? Om det inte räcker med prestation, resultat och lojalitet så är det klart man kan fundera på vad det är som gör att det blir minus för Hanna gång på gång… Det är fullt befogat att tänka så, säger Grön.

Blomquist kritisk till valet

SVT:s expert Anders Blomquist är överraskad och kritisk över valet av Anna Haag.

– Den stora osäkerheten är Anna Haag på första sträckan. Det är ett stort frågetecken kring hennes form och det gick väldigt dåligt i skiathlon. Det brukar gå fort från början, säger han till SVT och fortsätter:

– Har hon en dålig dag kan hon ha svårt att åka fort första 500 meterna. Jag hade hellre haft Ebba (Andersson) på första, säger Anders Blomquist.

Damstafetten avgörs lördag 10.30