Janne Anderssons peppade damlandslaget: ”Vi är samma land”

Publicerad 2019-04-04

Damlandslaget har flyttat in på herrarnas nationalarena Friends.

Då kom Janne Andersson och önskade lycka till och visa herrlandslagets stöd inför VM.

– Vi är samma lag, det är samma land som vi representerar. Det är kul om vi kan ha någon form av kontakt och detta var ett ypperligt tillfälle att få det, säger herrlandslagets förbundskapten.

Under hösten rasade en infekterad debatt mellan herr- och damlandslaget. Upprinnelsen var Nilla Fischers brandtal på Fotbollsgalan.

Diskussionerna som följde handlade om landslagens avtal och herrlandslagets kapten Andreas Granqvist sa att Nilla Fischers utspel kändes orättvist.

”Är avundsjuk att de ska spela VM”

På kansliet ses ledarna från de respektive landslaget regelbundet och där finns både utbyte och kreativa diskussioner.

När damlandslaget nu har sin samling i Stockholm för att första gången spela match på Friends, Tyskland på lördag, tog herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson beslutet att hälsa på.

– Vi i landslagsledningarna träffas väldigt ofta på förbundskansliet. Vi pratar med varandra och ger varandra tips och så även om vi inte pratar dagligen. Däremot träffar man aldrig tjejerna, de håller till i Göteborg normalt.  När jag hörde att de skulle spela här på lördag blev jag väldigt glad och frågade Peter (Gerhardsson, förbundskapten dam) om jag inte kunde få komma och säga hej och önska dom lycka till med tanke på vilka VM-upplevelser vi hade och hur avundsjuk jag är på att de ska på VM i sommar, säger Janne Andersson.

Han samlade spelarna i en ring inför träningen och pratade direkt till dem.

– Det var roligt att få träffa dom personligen. Det var anspråkslöst, säger han.

Kan man se det som en hälsning från herrlandslaget?

– Jag är representant för herrlandslaget, men sen är det inte så att någon skickat hit mig utan det initiativet tog jag själv, betonar han.

Han välkomnar damlandslaget till Friends, som varit herrarna borg. Damerna spelar ofta sina matcher på Gamla Ullevi i Göteborg.

– Fantastiskt roligt att de kan få hit 30 000. Det är en manifestation för damfotbollen och tjejfotbollen. Alldeles strålande och förhoppningsvis en bra match, säger Janne Andersson.

Är det viktigt att lagen närmar sig varandra efter höstens debatt?

– Jag har aldrig sett några barriärer mellan lagen, men därför är det roligt att träffa dom personligen. Det är alltid bra att prata med varandra. Nu har vi skapat någon liten relation med några få som jag inte hade innan.

Janne Andersson ska ner och titta på Sverige i Frankrike i sommar.

Hur går det för dem?

– Jag hoppas de går vidare från gruppen. De har visat innan att de kan vara med en bit. Jag har lite svårt att värdera vad som är rimliga krav.