Ryska fans till attack mot engelsmän efter matchen

Uppdaterad 2016-06-13 | Publicerad 2016-06-11

Efter slutsignalen mellan Ryssland och England på Stade Velodrome i Marseille gick ryska fans till attack mot engelsmän inne på arenan.

Enligt uppgifter från brittiska The Sun var attacken planerad och på given signal stormade de ryska huliganerna avspärrningen som skiljde fansen åt.

– Det vara bara ett tygstycke, folk fick panik och ville komma över stängsel för att fly, säger den svenska fotografen Johanna Lundberg till Sportbladet.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Ryssland kvitterade till 1-1 mot England på tilläggstid och efter slutsignal utspelades skandalscener på Stade Velodrome i Marseille.

Domaren hade knappt blåst av matchen innan ryska supportrar gick till attack mot engelska fans inne på arenan.

Enligt tidningen The Suns fotbolls-redaktör, Charlie Wyett, hade attacken planerats i förväg och efter att ett fyrverkeripjäs exploderat gick huliganerna attack.

Svenska Bildbyrån-fotografen Johanna Lundberg arbetade precis under den ryska klacken.

– De tände bengaler, ganska nära slutsignalen. Sedan brakade de loss och de börjar storma en läktare. Jag upplever den som ganska neutral, det var en del barn och familjer som satt där. Det kändes jävligt underligt och oroligt, folk fick panik och ville komma över stängsel för att fly, säger Lundberg.

Engelska fansen försökte fly

Ryssarna stormade de engelska sektionerna på ena kortsidan genom att klättra över säkerhetsspärrarna de engelska fansen ska ha kastat sig över stolar och staket för att nå utgångarna och undkomma de aggressiva ryssarna.

– Det var inga avspärrningar alls. Det är konstigt att de inte har någon avspärrning efter det som hänt i veckan, det vara bara ett tygstycke.

– De som fanns på läktaren bredvid från början ville inte bråka när ryssarna sprang över, de ville bara därifrån. Men sedan kom det över engelsmän. När man ser folk springa i panik blir man orolig för att folk ska klämmas när de ska klättra över stängsel, säger Johanna Lundberg.

35 skadade

Enligt Marseille-tidningen La Provence ska åtta personer ha gripits inne på arenan. Totalt under dagens sammandrabbningar ska 35 personer ha skadats, varav fyra vårdas för allvarliga skador. Hur många av dessa som uppstod inne på arenan är oklart.

Nyhetsbyrån AP rapporterade strax efter händelserna på arenan att Uefa startar en utredning efter händelsen. Framför allt Ryssland men även England skulle kunna komma att bestraffas efter upploppen.

AP skriver att Uefa kan ta med Rysslands fans stökiga bakgrund i sin bedömning. Under EM 2012 ska flera av dem ha attackerat säkerhetspersonal, skriver nyhetsbyrån.

– Vad jag har förstått kommer Uefa att bötfälla oss. Fansen agerade på ett oacceptabelt sätt. Vi kommer nu att identifiera och straffa dem alla, säger Rysslands idrottsminister Vitaly Mutko enligt sputniknews.com.

Svävar mellan liv och död

Läktarskandalen kom efter flera våldsamma dagar i Marseille och tidigare under dagen utbröt kravaller mellan engelska och ryska huliganer i hamnområdet.

Enligt Sky News svävar en engelsk supporter mellan liv och död efter att ha misshandlats svårt. Ytterligare två engelsmän är allvarligt skadade.

Det engelska fotbollsförbundet, FA, gick under kvällen ut och fördömde händelserna.

"FA är mycket besviken över de hemska scenerna som vi såg och fördömer självklart sådant beteende".

– Jag var på plats redan tre-fyra timmar innan och gick runt på stadion och kände på stämningen. Det var som att det var något otäckt och katastrofalt i luften. Det är på något sätt som att glädjen i den här turneringen försvunnit redan, säger Sportbladets Peter Wennman som var på plats på matchen.