Har varit Sveriges bäst bevarade idrottshemlighet

Brenning: Lagkamraterna förstod att något kunde hända

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Två norrmän, tre tyskar och fem skott.

Det fanns en person som trodde på det.

Hackkycklingen som höll i geväret.

Det var nästan skrämmande när de radade upp sig inför sista skyttet. Martin Fourcade hade visserligen redan flytt mot sitt guld men lämnat fem representanter för två av skidskyttevärldens mest dominanta landslag bakom sig. Och så en ensam gul hackkyckling.

Det skulle inte gå när Sebastian Samuelsson ställde upp med fem skott i sin bössa. Men han satte dem alla.

Alla inte förvånade

20-åringen från Katrineholm hade en 23:e plats som bästa placering från säsongens världscup med sig till Sydkorea. 14:e platsen i sprinten på söndagen beskrevs bara den som sensationell men Samuelsson hade uppenbarligen ännu mer i kroppen.

Men, och ni får faktiskt ursäkta svordomen den här gången, var i helvete kom det här ifrån?

Efter att svensken sänkt sina fem tavlor i sista skyttet och sedan tillsynes lekande lätt spurtat ner tysken Benedikt Doll fick de norska åkarna svara på om de ens kände till vem Samuelsson var innan måndagens lopp. Johannes Thingnes Bö erkände också ärligt att han aldrig hade förväntat sig att få se svenskt på pallen efter jaktstarten.

Men alla var faktiskt inte förvånade.

Efter den svenska praktsensationen talade Samuelssons lagkamrater om att de hade förstått att något stort kunde hända. ”Jag förväntade mig en tredjeplats”, sa Jesper Nelin utan att vara det minsta ironiskt. ”Varför?”, undrade jag. ”För att jag har sett”.

Förbundskapten Wolfgang Pichler, som inför mästerskapet flaggat för att det kanske fanns en liten, liten svensk medaljchans i stafetten, tog nu även han till sist bladet från munnen och erkände hur han medvetet mörkat Samuelssons potential.

– Jag är ingen ung kille. Jag är erfaren så det var därför jag inte så något. De är fortfarande så unga, sa Pichler.

Sveriges bäst bevarade idrottshemlighet

Lagkamraterna har vetat att om Sebastian Samuelsson bara får ihop sitt skytte så finns kapaciteten där. De talar om en 20-åringen med en sensationell mental styrka. Personer runt Samuelsson beskriver också en otroligt intelligent person men uppenbarligen även en ung kille som vägrar låta sina drömmar tyglas av något så banalt som tidigare meriter eller realistiska förväntningar.

För ett år sedan började Sebastian Samuelsson spara ut håret med löftet att det försvinner först när han tar en OS-medalj. Ingen sund person hade vid den tiden ställt upp ett sådant orealistiskt mål för en ung kille som förra säsongen visserligen utsågs till årets nykomling i världscupen men trots allt slutade på en 47:e plats i den totala sammanställningen.

”Det var någon slags supervision men han är så stark i huvudet”, beskriver Jesper Nelin det och på måndagen slog visionen in. Då presenterade sig Sveriges bäst bevarade idrottshemlighet och han gjorde det på den allra största tänkbara scenen.

Så när hemligheten nu är röjd, vad kan vi förvänta oss härnäst?

– Han kan bli nya Johannes Thingnes Bö. Förhoppningsvis ännu bättre, säger Jesper Nelin.

Nu vet vi, Sverige. Nu vet ni, världen.

Samuelssons silverryck