Årets medborgare

De fixar semester åt utsatta barnfamiljer

Av: 

Helena Mastberg

SVENSKA HJÄLTAR

ALNÖ. Många barnfamiljer kan bara drömma om att resa bort på sommaren.

Det ville kusinerna Anna-Karin Warnerud och Maria Hammarström ändra på och fixade en lyxig minisemester till barn och föräldrar som lever under knappa ekonomiska förhållanden.

– Det är viktigt att barnen ska få komma tillbaka efter sommarlovet och säga: Vi har också varit på semester, säger de.

Kusinerna Anna-Karin Warnerud, 39, och Maria Hammarström, 37, kallar sig för ”Barbros barnbarn”. Namnet kommer av att de hade en gemensam farmor och mormor som hette just Barbro. Något annat som för dem samma är att de brinner för att hjälpa utsatta familjer.

Runt omkring sig har de sett hur grovmaskigt samhällets skyddsnät kan vara för den som hamnar i utanförskap. 

Maria Hammarström och Anna-Karin Wanerud Eriksson har nu ordnat läger i två år för familjer som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

När de 2014 startade en Facebook-grupp för att samla in pengar hade de ingen finslipad strategi. Men pengarna skulle ge någon slags guldkant på tillvaron.

– Vi blev chockade och väldigt glada när det på bara några veckor strömmade in närmare 20 000 kronor, säger Maria Hammarström.

Köpte julklappar som de skänkte

Då omsattes pengarna till presentkort på bland annat leksaker, kläder och mat och som delades ut av diakonerna i Sundsvalls församling.

Av pengarna som blev över köpte kusinerna julklappar som skänktes till barn.

– Det var jättehäftigt och enormt tillfredsställande. Tänk att vi hade gjort så lite som betydde så mycket, säger Anna-Karin Warnerud.

Christine Willén och sexåriga sonen Ted är oerhört glada över avbrottet från vardagen. ”Det betyder verkligen allt att få tanka energi i den här idyllen och att få se glädjen hos barnen”, säger Christine.

Med tiden växte en vision fram om att hjälpa föräldrar och deras barn att få ett avbrott från vardagen. 

Stockholms stadsmissions sommarkollo var en inspiration.

– Vi ville erbjuda något liknande fast i mindre skala. Barn vars föräldrar inte har möjlighet att åka på semester ska inte behöva ljuga för att vara som alla andra, säger Anna-Karin Warnerud.

”Det betyder verkligen allt”

Sommaren 2016 ordnades den första mini-semestern, då med stöd av Svenska Kyrkan. 

I år arrangerades det för första gången av Barbros barnbarn med hjälp av generös sponsring från företag och privatpersoner.

Sju föräldrar och nio barn fick möjligheten att tillbringa tre fina dagar på en idyllisk gård på Alnö utanför Sundsvall.

– Det är vanliga familjer som hamnat i ekonomisk eller annan utsatthet på grund av sjukdom, skilsmässa eller något annat, säger Anna-Karin Warnerud.

Också Ann-Sofie och sonen Lucas Bäckström är på plats för semester på Alnö.

Under mini-semestern kan både vuxna och barn bada, pyssla leka och bara vara i en helt ny miljö. God mat, glass, lek och avkoppling förstärkte semester-vibbarna.

– Det ska vara Extra allt Deluxe, förklarar Anna-Karin.

Drabbades av cancer

För Christine Willén, 45 och sexårige sonen Ted är mini-semestern ett ovärderligt avbrott från en tuff vardag med ständiga läkarbesök.

– Det betyder verkligen allt att få tanka energi i den här idyllen och att få se glädjen hos barnen. Bara att Ted får äta sin favoritmat och kakor som han älskar, säger hon.

Sedan Christine fick cancer för sju år sedan har hon gått igenom flera tuffa behandlingar och drabbats av följdsjukdomar.  När hennes man dessutom råkade ut för en arbetsplatsolycka förra året ställdes allt på sin spets. 

– Vi lever med värk dygnet runt och att vi skulle kunna åka på semester finns inte i vår värld. Därför är det fantastiskt att Barbros barnbarn ordnar det här för oss, säger hon. 

Vill inspirera andra

Förutom själva semestern finns även en mer långsiktig tanke hos Barbros barnbarn. 

De hoppas kunna inspirera människor att förändra sin vardag och se möjligheterna även fast man är sjukpensionär.

– Förhoppningsvis kan man få en liten knuff till att gå den där kvällskursen eller göra något annat, säger Anna-Karin.

Här är gården där familjerna får semestra.
Publisert:

LÄS VIDARE

Fritidshjälpen hjälper barn att få råd att sporta

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets medborgare

Familj

Semester

Ekonomisk utsatthet