Varannan kvinna känner sig otrygg vid utomhusträning

Publicerad 2018-02-21

Att träna utomhus på vintern kan vara riktigt härligt.
Den friska luften och vintersolen kan få vem som helst på bra humör.
Men en ny undersökning visar att nästan hälften av kvinnorna som tränar utomhus på vintern känner sig otrygga.

Utomhusträning på vintern har de senaste åren blivit alltmer populärt. Tiden då bara elitidrottare var ute och sprang rundor i spåren under vintern är sedan länge förbi och många motionärer tränar regelbundet ute under vinterhalvåret.

Men en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Garmin, visar att 47 procent av de kvinnor som tränar utomhus på vintern känner sig otrygga. Totalt kände sig 30 procent av alla som tränar utomhus på vintern otrygga.

Störst är otryggheten bland kvinnor i åldersgruppen 15-29 år, hela 61 procent uppger att de känner sig otrygga när de tränar utomhus på vintern.

– Detta är ett allvarligt problem för hela samhället. Det krävs bland annat mycket förebyggande arbete för att skapa tryggare miljöer. Det är stor skam att en upplevelse av otrygghet får många kvinnor av att avstå från att träna utomhus på vintern, säger Marcus Bjärneroth, nordisk marknadsdirektör för Garmin i ett pressmeddelande.

1,3 miljoner tränar mer utomhus

21 procent av den tränande delen av befolkningen, vilket motsvarar cirka 1,3 miljoner svenskar, uppgav att man tränar mer utomhus vintertid idag än för fem år sedan – var femte svensk har ökat sin träningsdos.

Men en stor andel, 30 procent, motsvarande cirka 1,9 miljoner svenskar, svarade att de tränar mindre utomhus om vintern än jämfört med för fem år sedan.

– Att så många tränar mindre än för fem år får man ändå se som en liten varningsklocka, inte minst om det till viss del beror på otrygghet, säger Marcus Bjärneroth i pressmeddelandet.

Tio procent av de som tränar minst en gång i månaden tränar aldrig utomhus under vinterhalvåret- vare sig idag eller fem år sedan. Det motsvarar cirka 631 000 svenskar.

Undersökningen bygger på webintervjuer utförda av Sifo 29 januari – 6 februari 2018 och baseras på 1044 intervjuer.

Följ ämnen i artikeln