"Råvarorna är viktigast"

avJon Hansson

EM-grilla med Glenn Strömberg

1 av 3 | Foto: Glenn Strömberg gillar att stå vid grillen.

Mmm, det doftar grill. Kyckling, fläskfilé och bruschetta med tomat och vitlök.

Men doftar det EM-guld? Nej, inte om vår mästerkock Glenn Strömberg har rätt.

SVT:s expertkommentator Glenn Strömberg tror inte på Sverige i fotbolls-EM – men för tillfället är han upptagen vid grillen så vi får reda ut det där med blågult så småningom.

– Jag gillar verkligen det här med att grilla. De andra tycker lite synd om dig, ger dig en öl. Och det är inte så enormt svårt, bara du är noggrann och använder fina råvaror, säger han och vänder på de vitlöksmarinerade kycklingspetten.

Efter fotbollskarriären blev han kvar i italienska Bergamo där han fortfarande är stor idol efter många år som lagkapten i stadens stolthet, serie A-laget Atalanta.

För några år sedan började en vän till ett par av Glenns vänner att tillverka balsamvinäger.

Ingen stjärna i köket

– Jag blev fascinerad av hur hängiven han var, säger Glenn. Han bad mig kolla intresset i Sverige men det visade sig svårt att få in en enstaka produkt i de stora butikskedjorna. Då föddes tanken att jag skulle ta fram ett bredare sortiment.

Det blev många resor härs och tvärs över den italienska stöveln och efter ett tag hade han hittat bland annat pesto, pasta och olivolja.

Han skulle också gärna vilja ge sig ut att spana efter salami, skinkor och ostar.

– Drömmen är ju att folk ska kunna äta med Strömberg dygnet runt. Ha-ha!

Vi ska i alla fall äta grillat med Strömberg. Men trots grillglädjen och allt matspanande är han ingen stjärna i köket. Kocken Anders Tegnér hjälper till med sallader, mackor och annat till plåtningen medan Glenn koncentrerar sig på spetten och biffarna.

Vinner EM i mat

– Jag har varken haft behovet eller tiden att lära mig ordentligt. Någon duktigare får ta hand om matlagningen – för jag äter väldigt gärna gott.

Vad grillar du hemma i Bergamo?

– I Italien blir det inte en sådan rusch som här när säsongen drar igång. Du kan ju stå ute betydligt fler dagar om året. Men det ligger ungefär samma saker på gallret som här i Sverige. Kanske att man grillar större grejor över indirekt värme eller till och med har ett rotisserie där kycklingar eller en stek får snurra över glöden.

Hur kryddar man på italienska?

– De gör det ofta rätt enkelt med bara salt och peppar men är väldigt noga med råvarorna. Själv använder jag gärna marinader och grillsåser. Och så vill man ha italienska tillbehör som pastasallad och bruschetta.

Från grill till boll – vilka vinner EM?

– Jag tror att det blir någon av de stora stabila nationerna som Tyskland, Italien, Frankrike eller kanske Spanien. Möjligen kan Rumänien eller Kroatien överraska. Klarar Sverige sig förbi gruppspelet är det jättebra men längre kommer vi nog tyvärr inte.

Vilka vinner EM i mat, då?

– Italien! Inget snack om det. De skulle vinna VM också.

ARTIKELN HANDLAR OM