Systembolagets nya konceptbutik erbjuder kyld öl till kunderna

Uppdaterad 2021-02-21 | Publicerad 2021-01-23

Systembolaget har öppnat en specialbutik för ölkännare i Nordstan.

Förutom ett hundratal nya ölsorter säljs även kyld alkoholfri öl på tapp.

”Ölstudion by Systembolaget” är namnet på den specialbutik som ska stilla göteborgarnas ölsug. Utöver drygt 500 nya ölsorter från det tillfälliga sortimentet erbjuds även en rad lokalproducerade varianter.

– Intresset för öl har länge varit på uppgång både i Sverige och utomlands. Det här är ett sätt för oss att möta den utvecklingen, säger butikschef Axel Gustafsson.

Satsningen ska pågå i tre år och responsen från kunderna kommer utvärderas löpande. Mot slutet av testperioden kommer Systembolaget ta ställning till om denna form av specialbutik ska utgöra en permanent del av kunderbjudande.

Säljer kyld öl

Något som särskilt sticker ut i jämförelse med det vanliga Systembolaget är att butiken även kommer sälja kall alkoholfri öl.

– Vi tappar upp ölen i en glasflaska som man försluter med en kork och sedan kan ta med sig hem, säger Gustafsson.

Av förklarliga skäl har rusningen till butiken uteblivit. Enligt rådande pandemiregler får max 19 personer i taget befinna sig i lokalen och butikschefen uppmanar till fortsatt försiktighet.

– Vi vill inte uppmana människor att driva runt i köpcentrum under pandemin. Det får komma när vi är i en annan situation. Då hittar säkert kunderna hit, säger Axel Gustafsson.

Stjärnkrögaren: ”Känns som ett hån”

Alla är inte lika positivt inställda till Systembolagets nya satsning. Daniel Höglander, som driver stjärnkrogen Aloë och medverkat i TV4-programmet ”Kockarnas kamp”, anser att initiativet sänder ut fel signaler.

– Det här så mycket dubbelmoral, jag orkar inte. Först ger dom oss näringsförbud och sedan smäller dom upp en ny butik i pandemitider. Det känns som ett hån, säger krögaren och tillägger:

– Det här går ifrån hela konceptet som Systembolaget bygger på. Vad är nästa steg, ska de öppna en restaurang också?


Jackpott! Missa inte expertens miljondrag på
Stryktipset

Följ ämnen i artikeln