Sätt smak på lammet!
Uppdaterad 2019-09-10 | Publicerad 2008-03-19
Klart att du vill ha lamm till påsk!
Lägg äpplen i den traditionella lammsteken, eller prova lammracks med polenta och roquefort.
Recept: Svensk Köttinformation
Foto: Kent Jardhammar, Mikael Strinnhed
Äppelfylld lammstek med rosmarin
För 8 personer
Du behöver:
1,2 kg benfri lammstek
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovmalen
1 tsk rosmarin, stött
1 msk flytande honung
2 äpplen, skalade, klyftade
FYLLNING:
2 äpplen, tärnade
1 tsk rosmarin, stött
SÅS:
4 dl steksky med äppelbitar
BULJONG:
1 tsk soja
1 msk grönsaksfond
2 tsk maizenamjöl
2 msk persilja, hackad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda tärnade äpplen och rosmarin.
3. Skär några hål i köttet med en vass kniv och fördela fyllningen i hålen.
4. Bind ihop steken med bindgarn och lägg den i en ugnssäker form. Klappa in salt, peppar och rosmarin.
5. Stick in en termometer på det tjockaste stället i köttet. Stek till innertemperatur 65 grader.
6. Lägg äppelklyftor runt steken efter 1 timme och pensla med honung. Låt vila i folie 15 minuter.
7. Skiva upp före servering.
8. Häll skyn till såsen i en kastrull. Tillsätt soja och fond. Red med maizena utrörd i lite vatten. Koka upp. Blanda ner persilja.
Ugnsbakade lammracks med roquefortpolenta och broccoli
För 4 personer
Du behöver:
1 kg lammracks
2 msk grillolja
6 dl polenta
3 dl grönsaksbuljong
100 g roquefortost i bitar
300 g broccolibuketter
Salt
Malen vitpeppar
Malen svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krydda köttet med salt och peppar och pensla med grillolja. Stek i ugn i cirka 20 minuter. Låt vila i folie i cirka 10 minuter.
3. Koka polentan i buljong under omrörning i cirka 6 min tills den blir krämig.
4. Rör ner osten. Krydda med salt och peppar.
5. Koka broccolin i saltat vatten.
6. Servera polentan och broccolin till köttet.