"Mitt drömkök är som i Råttatouille"

Uppdaterad 2019-01-10 | Publicerad 2008-04-16

Programledaren Peder Lamm bjuder på lyxig vardagslunch

–Titta vad jag har, säger han förtjust just som vi kliver innanför dörren. Besökstofflor!

De är nyinköpta i Marrakesh, Marocko. Mina är turkosa, fotograf Mattssons gula.

Vi är redo för dagens föreställning.

Fast inte är vi på någon teater. Nej, vi är ju hemma hos programledaren/antikexperten/

chefredaktören Peder Lamm på Valhallavägen, mitt emot Stockholms Stadion.

Men en föreställning blir det likafullt.

– Häng med ut i köket, säger huvudrollsinnehavaren.

Finvin i såsen

Vi sladdar efter i orienttofflorna. Det bär iväg genom en serveringsgång med skyhögt i tak och vi uppfattar fragment av en utläggning om renovering, skåp och bänkar från möbelvaruhuset som slutar på ”ea” och de underverk som kan åstadkommas med vackert grå målarfärg och schyssta lådknoppar.

Peder Lamm har redan riggat scenen. Nyskalade räkor ligger i en skål, syndigt svart pasta väntar på att bli kokt och pinjenötter på att blir frasigt torrostade. Och står det inte en immig flaska Chablis grand cru på bänken?

Finvin i pastasåsen?

– Ja, det där inga dåliga grejor. Jag är inte mycket för matlagningsvin. Äckligt vin är ju äckligt vin även i såsen.

Håller inne med erbjudande om hjälp med stöket och sköter anteckningsblocket i stället. Den här killen har full koll, provsmakar såsen medan han kläcker citat ur andra mungipan. Han svischar undan det sista, toppar pastan med räksåsen och såsen med stenbitsrom. Bjuder oss att sitta ner i ”Skrotrummet”.

”Skrotrummet”?

– Ja, jag hade fullt med gamla grejor här förut men vi har inte riktigt råd att undvara ett helt rum för det så nu är det vardagsmatvrå.

Chablisen får följa med och Peder Lamm häller upp i farfarsfars små vackra glas.

Vi skålar och lassar in. Om det är gott? Såklart. Skrev ju att han har full koll i köket.

Peder Lamm kan få unna sig ett glas vitt till måndagslunchen. Han har just, under mycket kort tid, avverkat både inspelning och uppspelning av 20 avsnitt ”Kock­duellen” i tv.

– Vi spelade in tre eller fyra avsnitt om dagen. Det var ett himla högt tempo men produktionsbolaget hyr ju både lokaler och utrustning så det gäller att vara effektiv. Men det gick bra för det var väldigt kul också, säger han.

Några gäster du minns särskilt?

– Pernilla Wahlgren och hennes son Benjamin. Han var så duktig fastän han är så ung. Och Lars Ohly överraskade mig. Det är ju en riktigt kul kille! Det går liksom inte igenom på ”Rapport”. Bästa gästerna är de som bjuder på sig själva och har nära till skratt. Vi håller ju på med underhållning, ska erbjuda förströelse – men gärna med lite nytta, som till exempel matlagning. Alla måste ju äta.

Letar i skrotaffärer

Programmet bygger på att två proffskockar ska laga en festmåltid på max 15 minuter av de matvaror ”deras” kändisgäst tar med sig. Peder vill inte vara sämre.

– Hur gick det? Klockade ni?

En snäll gissning landar på lite drygt 17 minuter. Inte riktigt proffsklass men nästan.

Styrkta av denna nästan-proffsighet tar vi upp tråden om det nästan-färdigrenoverade köket. De snygga hyllkonsolerna får beröm.

– Javisst blev det fint med hålmönstret. Stansade stjärnor är ännu läckrare men det kostar så mycket. Mitt köksideal är från ”Råttatouille”. Men det går ju att pimpa ett enkelt standardkök så att det ser ut som Bocuse (Paul Bocuse, Frankrikes mest kända kock). Häng upp hålslevar och kopparkastruller, ställ en flaska matlagningskonjak vid spisen och en bunke kryddgrönt bredvid.

Fast det blir väl mest kulisser?

– Än sen? Mycket i livet är teater. Vardagen är så mycket regn och vara sen till bussen, säger han och pekar ut i gråvädret. Varför inte fiffa till så mycket det går, lyxa lite? Man behöver inte vara Bill Gates för att ha råd med en liten guldkant. Det är mycket därför jag letar kul prylar i skrotaffärer och på auktioner.

Det är dags att tacka för maten och dra för ridån hemma hos Peder Lamm.

Innan vi går berättar han att hyreshuset faktiskt också är en slags första parkett. Det finns en sotarlucka upp till taket och om man beväpnar sig med en kikare kan man sitta ovan där och både se och lyssna när det är rockkonsert på Stadion.

Kollar du på Djurgårdens hemmamatcher också?

– Nä?…

Du är väl inte AIK:are?

– Nej! Men man ser ju bara ena målet.

Följ ämnen i artikeln