"Vaniljsmak" smakar mer än riktig vanilj

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-13

Man måste vänja sig vid naturlig glass

Riktig glass på riktig grädde och vaniljstång, utan tillsatser – visst låter det gott.

Det är det också.

Men vid en blindtest föll de flesta för glassar med tillsatser för smak och konsistens. Vi är inte vana vid hur naturlig glass smakar.

Blindtest av vaniljglassar.

Vaniljglass kan smaka väldigt olika. Det blir tydligt när butiken Cajsa Warg anordnar blindtest av vaniljglassar, och vi i testpanelen ställs inför tio olika glass-sorter i varsin liten burk.

Det är allt ifrån enkel lågprisglass till lyxigare varianter, och så ett par helt naturliga glassar, fria från alla tillsatser.

Man skulle kunna tro att de naturliga glassarna, med äkta vaniljstång, grädde och äggulor, skulle vara de självklara vinnarna. Men så blir det inte alls.

Lidl vinnare

Tvärtom är den överlägsna vinnaren Bourbon Vanille från Lidl, en glass med en innehållsförteckning så lång att den knappt får plats på paketet, och där man hittar bland annat smörolja, stärkelsefruktossirap, emulgerings- och stabiliseringsmedel, och färgämne.

Glassen har en så len och rund konsistens att den smeker munnen, smaken är fyllig och färgen ser "vaniljig" ut.

Däremot hamnar testets riktiga lågprisglass, Willys Vaniljglass, på en solklar sistaplats. Ingen uppskattar glassen som bara innehåller lite mjölkprotein, och annars mest druvsocker och olika tillsatser.

Men de naturliga glassarna då? Vi får testa Österhagens Gräddglass vanilj och Olof Viktors Tahitivaniljglass. Båda kommer från små tillverkare och görs på mjölk, grädde, socker, ägg och äkta vanilj. Inga tillsatser alls.

Men de hamnar på plats 6 och 8 i testen, och i mitt eget betyg är det är framför allt konsistensen och färgen de förlorar på. De naturliga glassarna är lite grynigare, och färgen är starkt gul. Jag tycker inte heller att de smakar riktigt som vanilj.

Och jag är inte ensam om att inte känna igen riktig vaniljsmak.

Anklagades för fusk

– Det händer att kunder klagar över smaken. En man anklagade oss för att fuska, han kunde inte tro att det var äkta vaniljsmak.

Det berättar Stig Ernbro från glasstillverkaren Österhagen. Det de flesta av oss tror är vaniljsmak är egentligen något annat och konstgjort, framtestat i smaklaboratorier för att passa så många människor som möjligt.

Konsistensen på glassen förklarar Stig Ernbro med att vätskan i riktig grädde blir till små kristaller när man fryser den, om man inte tillsätter medel som motverkar detta. Naturlig glass är helt enkelt lite grynig när den är frusen. Just därför är det viktigt att låta glassen mjukna i kylskåp i 45 minuter innan man serverar den, säger han.

Och det är äggulan som gör glassen så gul. Glass utan äggula blir vit om man inte tillsätter färgämnen. Färgen på Lidls lyxiga glass, som jag själv uppfattade som riktig vaniljglassfärg, den är konstgjord.

Grädde av smör och vatten

Många av oss tycker alltså att vaniljglass med tillsatser är godare än naturlig. Men är detta egentligen ett problem? Är det inte bra att glassfabrikanterna gör så god glass som möjligt, som så många som möjligt uppskattar?

Så kan man naturligvis se det. Men den som trots allt vill äta äkta vaniljglass gör klokt i att läsa innehållsförteckningen. Och inte ens då får man veta allt. Stig Ernbro berättar att det som kallas grädde i innehållsförteckningar kan vara smör blandat med vatten och emulgeringsmedel. Samma fetthalt som grädde, men kanske inte vad vi föreställer oss när vi plockar åt oss paketet med "gräddglass" i butiken.