Prylarna som lyfter vinets smaker

Uppdaterad 2011-06-16 | Publicerad 2011-06-15

Så får du din bästa vinupplevelse.

Vinprylar för bättre smak. Karaff, kork och termometer.

Hur ska flaskan luftas för att smaken ska bli den bästa?

Vilken typ av öppnare är bäst?

Prylar till vindrickaren, Eckhard Hillman tipsar om hur du får vinet att smaka ännu bättre.

Eckhard Hillman, som är vinexpert på internetföretaget The Wine company, har plockat ut prylarna som lyfter din vinupplevelse.
 

1. Mitt bästa tips är att satsa på en bra vinöppnare och allra helst ett så kallat sommelierbestick eller en klassisk kyparmodell. Öppnaren har ett flaskstöd som gör hävningen ur flaskan smidig. Den ser dessutom proffsigt ut.
 

2. I takt med att bag-in-box-viner blir allt vanligare så är det också en bra idé att satsa på en bra och snygg karaff eller dekanter. Vinet är ofta väldigt ungt och behöver komma i kontakt med syre för att alla smaker ska komma fram. Att lufta/dekantera ett vin – det gäller både boxar och flaskor – har också fördelen att eventuellt grums, korksmulor, vinsten kan separeras bort. För att underlätta luftningen och optimera smakupplevelsen kan man även använda en dekanteringstratt.
 

3. Smaken på vinet tjänar mycket på rätt temperatur. Iskalla viner smakar inget och för varma blir jolmiga. Ett lite lyxigare tillbehör som gör stor skillnad är en digital vintermometer.
 

4. En folieskärare ska också finnas i varje vindrickares arsenal.
 

5. Använd rätt glas till rätt typ av vin. Två av de viktigaste kraven är att glasen ska vara genomskinliga och att de ska sluta sig upptill. Detta för att vinets färg ska synas och för att aromen ska samlas upp och inte försvinna ut i rummet. Aromen är en stor del av smakupplevelsen. Minst tre olika glas bör finnas i vin-kitet. Ett smalare glas för champagne och andra mousserande viner. Ett glas med stor skål och bredare öppning för rödvin. Samt ett vitvinsglas som är vidare än champagneglaset men smalare än rödvinsglaset.
 

6. Luftens syre får vinet att åldras och det går fort när flaskan väl är öppnad. En vakuumförslutare – suger ut luften och gör att vinet håller sig fräscht längre.
 

7. Rödvinsfläckar på vita duken är inte kul. En Dropstop eller droppkork gör att vinet håller sig på rätt ställe.
 

8. Ditt perfekt kylda vin blir snabbt ljummet framme på bordet bland gästerna. En vinkylare, gärna med inbyggd klimatkontroll, råder bot på det.

Aftonbladet Vin

Följ ämnen i artikeln