Kritiken mot Trumps förbud: ”Vill kasta ut landet i kaos igen”

avGustaf Tronarp

1 av 3

WASHINGTON. En nödvändig åtgärd för att trygga landets säkerhet – eller en lagvidrig order som orsakar stor skada för delstaterna.

Under en förhandling på tisdagsnatten hörde domstolen båda sidor i striden om Donald Trumps inreseförbud.

– Presidenten har rätt att stoppa vissa grupper av utlänningar från att komma in i landet, sa Vita husets jurist August Flentje.

Vid midnatt på tisdagen, svensk tid, behandlade en snabbinkallad appellationsdomstol Donald Trumps kontroversiella inreseförbud.

De två parterna, justitiedepartementet och delstaten Washington som driver fallet mot Vita huset, fick en halvtimme var för att presentera sin sak.

Departementets representant August Flentje betonade att presidenten har rätt att bestämma vilka som släpps in i USA.

– Presidenten har gjort en traditionell bedömning av det nationella säkerhetsläget, och utifrån det kommit fram till att det krävs ett tillfälligt stopp för att skärpa kontrollen av migranter, sa Flentje.

”Har skadat många delstater”

Washingtons talan fördes av Noah Purcell vid delstatens åklagarkammare. Han hävdade att inreseförbudet orsakat stora skador för landet.

– Det skadade både vår delstat och flera andra delstater. Det handlar om studenter som blev strandsatta, familjer som splittrades, invånare som inte kunde resa utomlands och förlorade skatteintäkter.

– Uppgiften för den juridiska grenen vår maktdelning har alltid varit att kontrollera presidentmakten. Det vill presidenten nu upphäva och kasta landet tillbaka in i kaos. Domstolen bör inte låta det ske, sa Purcell.

Stoppar människor från sju länder

Trumps exekutiva order förbjöd medborgare från sju muslimskt dominerade länder att resa in i USA. Under förhandlingen pekade justitiedepartementets August Flentje på att kongressen tidigare flaggat dessa som risknationer på grund av problem med terrorism.

Kritikerna menar att ordern riktar in sig mot muslimer på ett sätt som bryter mot USA:s konstitution.

– Vi hävdar inte att presidentdekretet är ett muslimförbud. Men avsikten är att skada den gruppen. Det som presidenten själv har sagt är starka bevis för det, sa juristen Noah Purcell under sitt anförande.

Trump: Det är obegripligt

Domarna pressade också båda sidorna på en hel del juridiska formaliteter. Det handlade framförallt om huruvida delstaten har rätt att driva processen.

När förhandlingarna avslutades lovade domartrion att fatta sitt beslut så snart som möjligt. Ett besked väntas senare i veckan.

Ordern kan slutligen hamna i Högsta domstolen. Tidigare under tisdagen slog Trump fast att han är beredd att driva ärendet så långt det behövs.

– Jag kan faktiskt inte förstå att vi måste slåss i ett domstolssystem för att skydda nationens säkerhet, sa presidenten.

ARTIKELN HANDLAR OM