Nordkorea välkomnar Trump med robottest

Publicerad 2017-01-20

Samma dag som Donald Trump installeras som USA:s president kommer en hälsning från Nordkorea.

Landet planerar inom kort att testa en ny sorts långdistansrobot, enligt uppgifter från sydkoreansk militär, rapporterar CNN.

– Att döma av tidigare beteende brukar de välkomna en nyvald amerikansk president med någon sorts överraskning, säger professor Andrei Lankov till tv-kanalen.

Två långdistansrobotar har förberetts genom att placeras på mobila ramper, enligt militäruppgifter till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, som CNN citerar. Vapnen uppges inte vara längre än 15 meter, vilket innebär att de är kortare än Nordkoreas nuvarande uppsättning robotar.

Anonyma militärkällor säger till Yonhap att testskjutningarna är ett sätt för Nordkorea att skicka ett ”strategiskt meddelande” till USA:s nye president Donald Trump.

Uppgifterna har inte bekräftats.

Satelliter fångade aktivitet

Amerikanska spionsatelliter har fångat upp aktivitet vid Nordkoreas robotfabrik i Chamjin sydväst om huvudstaden Pyongyang, enligt uppgifter till CNN.

De amerikanska underrättelsetjänsterna anser att det tyder på att ett robottest förbereds och är nära förestående – eventuellt under de kommande dagarna.

Enligt CNN:s uppgifter är det oklart hur många robotar som förbereds och vilken typ av vapen det rör sig om.

Men mycket pekar på att robotarna kommer att skjutas upp från mobila ramper. Något som kan göras med kort varsel.

– Att döma av tidigare beteende brukar de välkomna en nyvald amerikansk president med någon sorts överraskning, som ett kärnvapentest eller robotuppskjutning, säger Andrei Lankov, professor vid Kookmin University i Sydkoreas huvudstad Seoul, till tv-kanalen.

Vill inte kommentera

Det amerikanska militärhögkvarteret Pentagons talesperson Peter Cook vill inte kommentera CNN:s uppgifter.

Nordkorea genomförde sitt andra kärnvapentest tidigt under Barack Obamas första mandatperiod, och sitt tredje bara en månad in på hans andra.

Ivanka Trump - USA:s riktiga ”first
lady”

ANNONS