Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Trump-rådgivare ljög för FBI – om Ryssland

Av: 

Martin Schori

NYHETER

Donald Trumps före detta rådgivare i utrikesfrågor, George Papadopoulos, har erkänt att han ljugit för FBI.

Det falska vittnesmålet ska ha lämnats när han frågades ut om Donald Trumps stabs kopplingar till Ryssland, skriver flera amerikanska medier.

Uppgifterna beskrivs som det tydligaste beviset hittills på ett samarbete mellan Trump-kampanjen och Ryssland inför det amerikanska valet.

Papadopoulos, som vid tillfället var nyutsedd rådgivare till Trump, hade varit i kontakt med en rysk professor som hade nära kopplingar till den ryska regeringen, skriver New York Times.

Professorn hade sagt att han hade ”dirt” (ung negativa uppgifter) om Trumps motståndare Hillary Clinton, i form av tusentals mejl.

Mejlen ska ha kommit från hackningen av det demokratiska partiets mejlserver, som amerikanska myndigheter anklagar Ryssland för att ha genomfört mellan januari 2015 och maj 2016. Mejlen publicerades av Wikileaks i juli 2016.

Papadopoulos försökte dock redan i april 2016 få till ett möte mellan Donald Trumps kampanjstab och ”högt uppsatta ryska tjänstemän”, där man skulle diskutera de läckta mejlen. Rubriken på ett av mejlen som Papadopoulos skickade till sina kollegor inom kampanjen var: ”Möte med ryska ledningen – inklusive Putin”.

Om uppgifterna stämmer kan alltså medarbetare inom Trumps stab vetat om hackningen före den blev offentlig via Wikileaks publicering.

När FBI, som utreder Trump-kampanjens eventuella kopplingar till Ryssland, ställde frågor om professorn och mötet ska Papadopoulos ha svarat att professorn var ”en obetydlig person”. Men senare har han erkänt att han visste om att professorn i fråga hade nära band till Kreml. Han ska också ha sagt att hans kontakter med den ryska professorn skedde före han börjat jobba för Trump, men enligt åtalet skedde de även efter. Det är för det falska vittnesmålet han nu åtalas.

Uppgifterna beskrivs som det tydligaste beviset hittills på ett samarbete mellan Trump-kampanjen och Ryssland inför det amerikanska valet.

Nyheten om George Papadopoulos blev offentlig några minuter efter att det blev känt att Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort åtalas av den särskilde åklagaren Robert Meuller, som för FBI:s räkning utreder Trumpkampanjens Rysslandskopplingar under valåret 2016.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

HBO Max

Läs hela åtalet mot Papadopolous här!Åtalet mot Manafort och Gates - läs originaldokumenten här!
Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps ex-kampanjchef åtalas för Rysslandskopplingar

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Ryssland

Donald Trump

FBI

Paul Manafort