EU-kommissionen: Semester utomlands möjligt i sommar

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-23

Utlandsresor i sommar kan svenskarna bara drömma om, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men inom EU utfärdas nu betydligt soligare prognoser, rapporterar Sveriges Radio.

– Jag tror att vi ska kunna hitta smarta lösningar så att vi kan åka på sommarsemester, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

För en vecka sedan varnade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen medborgarna från att boka semesterresor på grund av coronakrisen.

Detta efter att flera medlemsländer, bland dem Österrike och Kroatien, på olika sätt öppnat upp för resor till och från vissa länder.

Men nu är det annat ljud i skällan från EU-toppen.

– Jag tror att vi ska kunna hitta smarta lösningar så att vi kan åka på sommarsemester, säger Ursula von der Leyen i portugisisk tv, rapporterar Sveriges Radio.

Vill få fart på turismen

När EU-toppen varnade för internationella resor i sommar kritiserades hon kraftigt av turistnäringen, som drabbats hårt av stängda gränser och stoppade flyg på grund coronavirusets utbredning.

Turistnäringen blöder över motsvarande 10 miljarder svenska kronor varje månad enligt EU-kommissionen.

EU-ordförande Ursula von der Leyen.
Dubrovnik, Kroatien.

De uteblivna intäkterna gör att länder försöker hitta olika sätt att få igång turismen igen.

”Special-deals” kan vara diskriminering

Enligt SR för bland annat Tjeckien och Slovenien samtal med Kroatien för att få till en överrenskommelse där ländernas medborgare kan njuta av sommaren på Kroatiens stränder – och slippa två veckors karantän.

Österrike har ett annat förslag: att släppa in semesterfirande medborgare från länder med låg smittspridning, som exempelvis Tyskland.

Thierry Breton, EU:s inremarknadskommissionär, säger också att han håller tummarna för Europasemester, enligt TT.

– Jag jobbar dagligen tillsammans med övriga kommissionärer för att kunna underlätta resande så fort som möjligt. Jag hoppas verkligen att vi kan börja resa igen i sommar, trots restriktionerna. I Frankrike finns till exempel sex miljoner fransk-italienare som vill åka hem och hälsa på i sommar, säger han.

Men att enskilda länder upprättar en specialfil till solen, avsedd enbart för vissa EU-medborgare, skulle kunna vara diskriminering.

En fråga som EU-kommissionen ännu inte bemött.

Folkhälsomyndigheten har svårt att ge en prognos för sommaren.

– Jag tycker personligen, och jag tror mina kollegor tycker det också, att det är svårt att säga att det är ett så bra läge att man kan resa i sommar, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, på en pressträff.

Hallstatt i Österrike.

PODD Så påverkar oljan världspolitiken

Priset på råolja störtdök i början av veckan. Vad innebär det nu för USA som drabbats hårt av prisraset och vad betyder det för oss i Europa? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN