Hundarna blev blinda katten Sebastians räddning

Uppdaterad 2017-02-07 | Publicerad 2017-02-06

Den blinda 16-åriga katten Sebastian försvann spårlöst. Efter några dygn hittades han av hundarna Rocky och Speja – två kilometer från hemmet.

– Det var helt fantastiskt, hundarna gjorde en riktig hjälteinsats, säger Anneli Hansson som var ute och letade.

Sedan en månad tillbaka är den 16-årige katten Sebastian blind, därmed får han inte röra sig ute utan sele längre. Men av någon anledning lyckades han ta sig ut helt själv ur huset i Vårby i södra Stockholm och försvann spårlöst natten mellan tisdag och onsdag.

– Det var väldigt konstigt att han begav sig så där, säger ägaren Anders Lotsson.

Han la ut en efterlysning på sin Facebook och föreningen Djursökarna, som har utbildade id-hundar, begav sig ut för att söka i lördags. Då hade de fått ett tips om att han befann sig två kilometer från hemmet.

– Hundarna Rocky och Speja fick lukta på Sebastians sele, säger Anneli Hansson som var en av de som gick ut för att söka, och fortsätter:

– Det kändes otroligt att han, som är blind, kanske hade lyckats gå två kilometer. Men vi ville kolla upp tipset. Husse hade varit där tidigare på dagen men inte hittat någon katt.

Hon berättar att de snabbt fick upp spår efter Sebastian och kunde bekräfta att han varit där och spåra vart han rört sig. Rocky fick upp vindvittring och styrde vägen mot ett kurshus. Och där på husets baksida låg Sebastian på trappen.

– Det såg ut som han kände att ”jag kommer att dö här”. Mina tårar bara rann. Visst har vi hittat djur förr men det här var så fint.

”Helt fantastiskt”

Anneli stod och pratade lugnt med Sebastian och höll i Rocky så att inte den blinde katten skulle bli rädd. Hon kallade på den andre sökaren som kom dit med hunden Speja och Anders Lottson.

– Det var helt fantastiskt, hundarna gjorde en riktig hjälteinsats, säger Anneli.

Anders Lottson är tacksam över hjälpen och hundarnas insats.

– Det är fantastiskt hur de här hundarna kan jobba. Sen var det ju en person som sa hon sett honom två kilometer bort. Jag hade aldrig kommit på tanken att han hade tagit sig dit. Det är ju inte inte lätt när han är blind.

Sebastian mår bra och är hemma och vilar upp sig.

– Han ligger bara ned och vilar, är man en gammal farbror och blind gör man inget annat.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Följ ämnen i artikeln