2-1 till Kristersson i statsministermatchen

Magdalena Andersson ligger under enligt Aftonbladet/Demoskop

Moderatledaren Ulf Kristersson vinner klart över Magdalena Andersson (S) i statsministerkampen.

Han vinner nästan varje rond enligt Aftonbladet/Demoskop.

Av de viktigaste politiska sakfrågorna äger nu Moderaterna hälften – sex av tolv.

Den nyvalda S-ledaren Magdalena Andersson vill bli statsminister så snart som möjligt. Hennes huvudmotståndare Ulf Kristersson (M) har siktet inställt på att erövra titeln efter valet i höst.

En skur av nya mätningar från Aftonbladet/Demoskop ger en bild av kampmätningarna mellan de två statsministerkandidaterna.

För närvarande måste man säga att Ulf Kristersson skåpar ut motståndaren Magdalena Andersson. Han vinner de flesta ronder – men inte riktigt alla.

  • Rond 1: Väljarstöd. Grundläggande för att bli statsminister är stödet för det egna partiet.

I Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för november säger 27 procent att de skulle rösta på Socialdemokraterna om det vore val i dag.

Motsvarande siffra för Moderaterna är 23,6 procent.

Slutsats: Fördel Andersson i denna rond.

 

  • Rond 2: Personligt förtroende. Demoskop mäter regelbundet förtroendet för riksdagens partiledare.

Enligt den färskaste mätningen, också den från november, är Ulf Kristersson den partiledare som väljarna har högst förtroende för. 45 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom.

På delad andraplats återfinns Magdalena Andersson. 41 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne, Jimmie Åkeson (SD) och Nooshi Dadgostar (V).

Någon tidigare notering finns inte för Andersson eftersom hon valdes till partiledare för mindre än två veckor sedan.

Rond två går alltså till Kristersson.

 

  • Rond 3. Sakfrågorna. Demoskop mäter varje månad vilka politiska frågor som väljarna tycker är viktigast just nu. Väljarna får välja mellan tolv olika områden.
2–1 i till Kristersson i statsministermatchen.

Sedan en tid tillbaka toppas listan av lag och ordning, miljö och klimat och invandring.

Men Demoskop frågar också vilket parti som har den bästa politiken på respektive område.

Det är i den här ronden statsministerkandidaten Ulf Kristersson närmast skåpar ut Magdalena Andersson.

Moderaterna har nämligen den bästa politiken på hälften av områdena, sex stycken. De är svensk ekonomi, jobben, miljö och klimat, lag och ordning, försvar och företagande.

Moderaternas övertag accentueras av att två av de sex frågorna de anses ha bäst politik för står på väljarnas topplista – lag och ordning och klimat och miljö.

Socialdemokraterna däremot anses bara ha den bästa politiken på ett enda område, skola och barnomsorg. Det finns inte med på väljarnas tre-i-topp.

Men just nu vill Ulf Kristersson inte bli statsminister. Det sade han i samband med mötet med talmannen förra veckan. Hans sikte är inställt på att erövra den posten efter valet i september nästa år.

Magdalena Andersson däremot vill tillträda så snart som möjligt. Förhandlingar pågår med Vänsterpartiet för att förhindra att de röstar emot henne i en statsministeromröstning. Och för att få ordning på samarbetet mellan V och regeringen – om Andersson blir vald.

Aftonbladet/Demoskop

Väljarnas viktigaste frågor

Lag och ordning. 33 procent - 5 %

Miljö och klimat. 15 procent. + 1 %

Invandring. 15 procent. + 2 %

Andel väljare som anger att frågan är en av de viktigaste just nu. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes i oktober.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.