Killen vid grillen har blivit ”pappa Johan”

ALMEDALEN: Liberalerna höll humöret upp trots regn, rusk och ett avbefolkat Almedalen.

Partiet lever fortfarande på framgångarna i EU-valet men de mörka molnen tornar upp sig.

Liberalernas relation till Sverigedemokraterna är fortfarande en öm punkt för partiet.

Johan Pehrson fick den otacksamma uppgiften att vara sist ut i årets Almedalen. Och det regnade dessutom. Förutom dessa olyckliga omständigheter följde Liberalerna mycket av det som varit veckans tema, ett halvt om halvt engagerande tal och ett utspel om skolan.

Johan Pehrson har ju en ny profil – ”pappa Johan”. Killen vid grillen och allt annat som kommit efter i Liberalernas försök att inte skrämma bort kvinnliga väljare, är ett minne blott. Nu får Johan Pehrson äta varmkorv på sin fritid och inte i varje reportage.

”Liberalerna kom till Visby med gott humör”

Det var också ”pappa Johan” som höll kvällens tal. Ett tal som handlade om föräldrars ångest över att skapa bästa förutsättningar för sina barn att bli starka och trygga individer. Liberalernas svar den här veckan är att införa föräldrakontrakt. Föräldrakontraktet ska hjälpa föräldrar att hjälpa sina barn lyckas i skolan. Ett politiskt förslag som förmodligen inte kommer att följa med Liberalerna på båten tillbaka till fastlandet när Almedalsveckan i Visby nu är över.

Liberalerna kom ändå till Visby med gott humör. EU-valrörelsen var en skräll i det lilla. De lyckades inte bara behålla sitt enda mandat, utan ökade till och med sitt stöd sen förra valet för fem år sedan. Bara en sån sak kan hålla partiet på gott humör länge, länge. För det här är inte ett parti som är vana vid framgång. Johan Pehrson har varit aktiv i partiet i över 20 år så han minns de goda åren, även om de tog slut inte så långt efter att han fick sitt första folkvalda uppdrag i slutet av 90-talet.

Sist ut i Almedalen var Liberalernas Johan Pehrson.

I dag är Liberalerna vana vid att aldrig vara helt säkra på att komma in, vare sig i riksdagen eller EU-parlamentet. I riksdagen räddas de i val efter val av stödröster, men varje valrörelse är lika gastkramande. Mellan valen ligger de och skvalpar under riksdagsspärren och tur är det väl att de är så vana, i vilket annat parti som helst hade det samma lett till svåra interna spänningar och avgångskrav.

Liberalerna kan behöva ta sig ett ordentligt och vilsamt sommarlov. När de kommer tillbaka till hösten är det halvtid i mandatperioden. Det betyder att det bara är två år kvar till nästa riksdagsval, valet 2026. Och Liberalerna står åter igen inför ett dilemma som riskerar att slita partiet mitt itu – vad ska de göra om det blir en borgerlig seger efter nästa val och Sverigedemokraterna kommer att kräva att få sitta i regeringen?

Det kan Johan Pehrson fundera över i hängmattan över sommaren. Snart kommer den frågan att kräva sitt svar och det som kommit hittills, att de inte kommer att sitta i en regering med SD, det svaret kommer att behöva något fler nyanser och förklaringar.